5 steengoede redenen om die aangeboden baan tóch af te wijzen

Werk & studie door Redactie Ze.nl

Yes! Je hebt een baan aangeboden gekregen! Toch sta je nog niet helemaal te springen van enthousiasme, omdat er een stemmetje in je hoofd zegt dat je dit niét moet doen. Aan de andere kant schrééuwt je bankrekening praktisch dat je het vooral wél moet doen. Deze baan is perfect voor je. Of toch niet? Wat je ook doet, de volgende vijf redenen zijn sowieso legit om een baan mee af te wijzen.

1. De functieomschrijving is veranderd

Toen je op de vacature reageerde was het kraakhelder dat het ging om een job waarin je veel mocht schrijven. Toch bleek het later ineens dat je helemaal niet aan schrijven zou toekomen. Als het bedrijf als puntje bij paaltje komt, toch even snel de functieomschrijving verandert, is tijd om het aanbod snel af te wijzen en op zoek te gaan naar iets anders. Wie weet wat ze je straks nog meer proberen te flikken?

via GIPHY

2. Ze geven geen duidelijke antwoorden op vragen

Als je tijdens een sollicitatiegesprek telkens erg vage en algemene antwoorden krijgt op de vragen die jij stelt, is dat geen goed teken. Grote kans dat het bedrijf je niet serieus neemt als ze niet eens duidelijkheid kunnen geven over basale dingen als wat de startdatum is, of waarom de voorganger ermee is gestopt. Prima reden om deze baan af te wijzen.

3. Ze willen niet onderhandelen over salaris

Alles aan deze baan is geweldig, behalve… het salaris. Hoewel jij grondig onderzoek hebt gedaan daar de functie waarop je gesolliciteerd hebt en het loon dat daarbij hoort, wil het bedrijf je simpelweg niet meer geven. Soms heb je natuurlijk geen andere optie en kun je altijd nog onderhandelen als je de baan eenmaal hebt. Maar als je andere opties hebt, is het afwijzen van deze baan omdat ze je niet eens een compromis willen bieden, helemaal niet gek.

4. De sfeer is niet goed

De functie kan wel ontzettend leuk zijn, maar als de sfeer op kantoor en/of tussen de werknemers onderling niet goed is, zul je het daar niet naar je zin krijgen en dat zal je op de lange termijn zowel fysiek als emotioneel opbreken.

via GIPHY

5. Je hebt geen doorgroeimogelijkheden

Als je het idee hebt dat er niet veel te groeien valt in deze functie, is dat een goede reden om de baan niet te nemen. Niemand wil een nieuwe baan beginnen en nooit de kansen en mogelijkheden krijgen om te groeien en ontwikkelen. Als je dit van mijlenver voelt aankomen, is het tijd om te vertrekken.

via GIPHY

Lees ook: Deze carrièreswitches kun je ook nog na je dertigste maken