Trouwen: Ja of nee?

Relaties door Kristie
Elkaar het jawoord geven, in het echt verbonden worden, in het huwelijksbootje stappen, oftewel: trouwen. Is trouwen nog van deze tijd of is het dikke onzin om tegenwoordig elkaar nog eeuwige trouw te beloven?

Vroeger was het niet de vraag óf je ging trouwen, maar wanneer. Je ontmoette de man van je leven en niet veel later stond je al met hem bij het altaar. Trouwen en kinderen krijgen, dat was het ultieme doel en het ultieme geluk in je leven. Maar tegenwoordig is alles anders: je wilt carrière maken en je moet een sociaal leven onderhouden. En kinderen krijgen: wil je dat eigenlijk wel…? Trouwen komt niet meer op de eerste plaats, en vaak ook niet op de tweede.


Wel of niet?

Maar daarnaast zijn er ook andere redenen om te trouwen, want vaak wordt de nuttige kant van trouwen vergeten. Oké, misschien regel je als je samenwoont ook al wel dingen als de boodschappen en de huur samen. Maar als je in gemeenschap van goederen trouwt, zijn alle bezittingen (en schulden) van jullie samen. En als je bepaalde bezittingen, bijvoorbeeld je eigen bedrijfje, voor jezelf wilt houden? Dan kun je dat ook vastleggen in de huwelijkse voorwaarden. Als je getrouwd bent en jullie krijgen een kindje, dan zijn jullie ook automatisch de wettelijke ouders.

Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg vrouwen die hun hele toekomst al uitgestippeld hebben. Zij gaan liever eerst lekker erop uit en beginnen daarna aan trouwen en het krijgen van kinderen. Dit komt steeds vaker voor, want we willen eerst nog ‘leven’ voordat we ons voorgoed nestelen met ons gezinnetje. Dit is ook de reden waarom er steeds meer op latere leeftijd getrouwd wordt. De gemiddelde leeftijd waarop we in Nederland trouwen is nu 30 jaar. 

De grootste reden om niet te trouwen ligt misschien wel in de angst om je voor altijd - je héle leven - aan iemand te binden. Je hoort steeds vaker verhalen over scheidingen en het gemiddelde huwelijk in Nederland duurt maar 14 (!) jaar. Bij eén op de drie huwelijken gaat het mis. Dat in het vooruitzicht nemende, blijven sommige vrouwen waarschijnlijk liever gewoon samenwonen met hun vriend. 

Kirsten (28) ziet in de nabije toekomst geen reden om met haar vriend te trouwen. "Ik vind het goed zoals het nu tussen ons gaat, waarom een (ontzettend duur) papiertje om dit te bevestigen? Soms heb ik zelfs het gevoel dat vrouwen willen trouwen om een zekerheid binnen te halen. Zo van: 'Nu zit-ie aan me vast, klaar is kees. De buit is binnen dus ik hoef me niet meer druk te maken.' Daarbij is het hartstikke duur en met al die scheidingen tegenwoordig slaat 'tot de dood ons scheidt' echt nergens meer op. Als zoveel mensen die belofte verbreken gaat het romantische er ook wel van af en heeft die verbintenis absoluut geen waarde meer."


"Vaak vind ik ook dat vrouwen zó doorslaan in het regelen van hun bruiloft. Alles moet tot in de puntjes geregeld zijn alsof het het belangrijkste moment uit hun leven is. Daarnaast kost het natuurlijk ook aardig wat. Want áls je het doet, dan doe je het vaak ook goed. Ik zeg natuurlijk nooit nooit, maar voorlopig zie ik er het nut niet van in. Mijn vriend en ik zijn allebei superdruk met onze eigen carrière en dit is op dit moment eigenlijk ook prioriteit. Het kost nou eenmaal wat tijd om door te groeien en promotie te maken. Misschien dat ik ooit zou trouwen als we samen kinderen hebben. Tegen die tijd weet ik ook of hij echt mijn ware liefde is en zou ik trouwen nog eens overwegen. Toch wel leuk als ik dan dezelfde achternaam als mijn kind en man heb. Maar voor de rest vind ik trouwen écht overrated.''

Angela (35) is net getrouwd en heeft al een kindje van drie jaar oud. "Eigenlijk hadden we nooit echt plannen om te trouwen. Na de komst van onze kleine voelden we ons al zo gelukkig en verbonden met zijn tweeën. Toch heeft mijn man me spontaan gevraagd en toen kon ik natuurlijk geen nee zeggen. We hebben bijna alles zelf geregeld en voorbereid, heel vermoeiend maar we hebben echt een onvergetelijke dag gehad. Maar als ik zelf het initiatief had moeten nemen, waren we waarschijnlijk nooit getrouwd. Ik had namelijk genoeg vriendinnen om me heen die alweer gescheiden waren. Al het drama en gedoe wat zo'n scheiding met zich meebrengt, ik moest er niet aan denken. En daarnaast hebben we ook al een kindje samen, dat maakt het nog gecompliceerder in het geval van scheiding. Niet dat ik toen geen vertrouwen in mijn eigen relatie had, maar het zet je toch aan het denken. Misschien kom je wel in een soort sleur terecht na het huwelijk. Dat wilde ik niet, ik was gelukkig zonder trouwring om mijn vinger. "

Wil jij trouwen? En vind jij het nog van deze tijd of niet?