Seks & relaties / Relaties
Relaties

Trouwen: Ja of nee?

Reageer19 0
Elkaar het jawoord geven, in het echt verbonden worden, in het huwelijksbootje stappen, oftewel: trouwen. Is trouwen nog van deze tijd of is het dikke onzin om tegenwoordig elkaar nog eeuwige trouw te beloven?

Vroeger was het niet de vraag óf je ging trouwen, maar wanneer. Je ontmoette de man van je leven en niet veel later stond je al met hem bij het altaar. Trouwen en kinderen krijgen, dat was het ultieme doel en het ultieme geluk in je leven. Maar tegenwoordig is alles anders: je wilt carrière maken en je moet een sociaal leven onderhouden. En kinderen krijgen: wil je dat eigenlijk wel…? Trouwen komt niet meer op de eerste plaats, en vaak ook niet op de tweede.


Wel of niet?
Maar daarnaast zijn er ook andere redenen om te trouwen, want vaak wordt de nuttige kant van trouwen vergeten. Oké, misschien regel je als je samenwoont ook al wel dingen als de boodschappen en de huur samen. Maar als je in gemeenschap van goederen trouwt, zijn alle bezittingen (en schulden) van jullie samen. En als je bepaalde bezittingen, bijvoorbeeld je eigen bedrijfje, voor jezelf wilt houden? Dan kun je dat ook vastleggen in de huwelijkse voorwaarden. Als je getrouwd bent en jullie krijgen een kindje, dan zijn jullie ook automatisch de wettelijke ouders.

Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg vrouwen die hun hele toekomst al uitgestippeld hebben. Zij gaan liever eerst lekker erop uit en beginnen daarna aan trouwen en het krijgen van kinderen. Dit komt steeds vaker voor, want we willen eerst nog ‘leven’ voordat we ons voorgoed nestelen met ons gezinnetje. Dit is ook de reden waarom er steeds meer op latere leeftijd getrouwd wordt. De gemiddelde leeftijd waarop we in Nederland trouwen is nu 30 jaar. 

De grootste reden om niet te trouwen ligt misschien wel in de angst om je voor altijd - je héle leven - aan iemand te binden. Je hoort steeds vaker verhalen over scheidingen en het gemiddelde huwelijk in Nederland duurt maar 14 (!) jaar. Bij eén op de drie huwelijken gaat het mis. Dat in het vooruitzicht nemende, blijven sommige vrouwen waarschijnlijk liever gewoon samenwonen met hun vriend. 

Kirsten (28) ziet in de nabije toekomst geen reden om met haar vriend te trouwen. "Ik vind het goed zoals het nu tussen ons gaat, waarom een (ontzettend duur) papiertje om dit te bevestigen? Soms heb ik zelfs het gevoel dat vrouwen willen trouwen om een zekerheid binnen te halen. Zo van: 'Nu zit-ie aan me vast, klaar is kees. De buit is binnen dus ik hoef me niet meer druk te maken.' Daarbij is het hartstikke duur en met al die scheidingen tegenwoordig slaat 'tot de dood ons scheidt' echt nergens meer op. Als zoveel mensen die belofte verbreken gaat het romantische er ook wel van af en heeft die verbintenis absoluut geen waarde meer."


"Vaak vind ik ook dat vrouwen zó doorslaan in het regelen van hun bruiloft. Alles moet tot in de puntjes geregeld zijn alsof het het belangrijkste moment uit hun leven is. Daarnaast kost het natuurlijk ook aardig wat. Want áls je het doet, dan doe je het vaak ook goed. Ik zeg natuurlijk nooit nooit, maar voorlopig zie ik er het nut niet van in. Mijn vriend en ik zijn allebei superdruk met onze eigen carrière en dit is op dit moment eigenlijk ook prioriteit. Het kost nou eenmaal wat tijd om door te groeien en promotie te maken. Misschien dat ik ooit zou trouwen als we samen kinderen hebben. Tegen die tijd weet ik ook of hij echt mijn ware liefde is en zou ik trouwen nog eens overwegen. Toch wel leuk als ik dan dezelfde achternaam als mijn kind en man heb. Maar voor de rest vind ik trouwen écht overrated.''

Angela (35) is net getrouwd en heeft al een kindje van drie jaar oud. "Eigenlijk hadden we nooit echt plannen om te trouwen. Na de komst van onze kleine voelden we ons al zo gelukkig en verbonden met zijn tweeën. Toch heeft mijn man me spontaan gevraagd en toen kon ik natuurlijk geen nee zeggen. We hebben bijna alles zelf geregeld en voorbereid, heel vermoeiend maar we hebben echt een onvergetelijke dag gehad. Maar als ik zelf het initiatief had moeten nemen, waren we waarschijnlijk nooit getrouwd. Ik had namelijk genoeg vriendinnen om me heen die alweer gescheiden waren. Al het drama en gedoe wat zo'n scheiding met zich meebrengt, ik moest er niet aan denken. En daarnaast hebben we ook al een kindje samen, dat maakt het nog gecompliceerder in het geval van scheiding. Niet dat ik toen geen vertrouwen in mijn eigen relatie had, maar het zet je toch aan het denken. Misschien kom je wel in een soort sleur terecht na het huwelijk. Dat wilde ik niet, ik was gelukkig zonder trouwring om mijn vinger. "

Wil jij trouwen? En vind jij het nog van deze tijd of niet?
Reageer19 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 17 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Pim Battem 19 april '2018 om 11:10 bewerkt

  Trouwen hoeft van mij niet, maar het is wel handig om ook de financiele kant van het samenleven te regelen. Als je er zeker van bent dat je bij elkaar wil blijven, is trouwen vaak nog een van de eenvoudigste manieren om dit te doen. Daarvoor is een notaris dan toch wel handig.

 • Melody

  Ik was ook pro trouwen, altijd gefantaseerd over de perfecte jurk en alles wat er verder bij hoort. En natuurlijk al sinds mijn jeugd over de perfecte man. Nu inmiddels, 31 jaar oud, weet ik...there's no such thing. Ik woon wel samen en wij zijn ooit volgens ons geloof getrouwd. En daarma uit elkaar gegaan en thank God niet wettelijk. We hebben het een tweede kans gegeven en hij wilt dit jaar nog voor de wet trouwen. Daar waar ik ooit eens jaren op wachtte. Nu zal ik dat absoluut niet meer doen. Als de liefde een bittere pil blijkt te zijn, geloof je ook niet meer in een sprookjeshuwelijk.

 • xzoe

  Ik vind het idee van trouwen maar raar, ja het is mooi je liefde met iedereen te vieren.
  Maar moet dat door een dure ring te kopen? een grote jurk aan te doen?
  Ik trouw of in mn joggingsbroek, of niet!

 • MTNY

  Jammer dat het artikel een redelijk negatieve lading heeft. Ik ben zelf nog láng niet aan trouwen toe -en ik weet ook niet of ik het wil. Ik vind alleen dat al die 'maar zoveel mensen scheiden toch weer na een paar jaar'-reacties niet zo persoonlijk moeten worden genomen. Iedere relatie is anders en je kunt daarom niet uitgaan van hoe het bij een ander is verlopen. Trouwen is een verbintenis die je maar met één persoon (tegelijk, haha) aangaat. Daar hebben die 1 op de 3 huwelijken die stranden, niets mee te maken.

 • limchick

  jaaa^^ Ik ben vorige week ten huwelijk gevraagd. volmondig ja, haha :) wordt waarschijnlijk pas zomer 2015 of 2016. we willen eerst van zijn schulden af, en dan nog ff flink sparen. kan ons dochtertje mooi de ringen brengen ^^ heb er nu al zo'n zin in!

 • Marleen

  Erg jammer inderdaad dat het zo'n negatief artikel is geworden...
  Ik zou wel willen trouwen; zo'n leuke dag samen vieren met vrienden en familie is een hartstikke mooi iets!
  Misschien speelt het wel mee wat je achtergrond is; mijn vriend en ik komen beide uit een stabiel en leuk gezin. Beide ouders van ons zijn nog bij elkaar. Dat speelt misschien ook wel mee.

 • Knotjeee

  Ik en mijn vriend gaan komend voorjaar trouwen, waar we heel veel zin in hebben.
  We wonen nu al samen, maar het lijkt me gewoon super leuk om onze liefde ook met familie te vieren en dit samen aan te gaan!

 • Lenny

  Ik ga ook trouwen? Waarom.. omdat ik met hem getrouwd wil zijn.
  Ik vind het romantisch klinken. Niet mijn vriend maar mijn man.
  We verklaren dat we voor elkaar kiezen. Voor de wet en voor vrienden en familie.

  De opmerking: Zo van: 'Nu zit-ie aan me vast, klaar is kees" is zo negatief.
  Asjeblieft zeg, zo desprate ben ik niet. Het huwelijk is geen gevangenis voor de man. Is het zo moeilijk te geloven dat mijn vriend ook gewoon met mij wil trouwen omdat hij ook van mij houd?

 • Daniëlle

  @ Taliatje: "In mijn beleving trouwen mensen uit liefde met elkaar. Niet omdat ze toevallig een huis gaan kopen en het dan goedkoper is om op een "gratis"dag te trouwen, dan een samenlevingscontract aan te gaan."

  Leuk dat je dat opmerkt:
  Wij zijn gaan trouwens als conclusie op een gesprek dat we hebben gehad toen we op het punt stonden een huis te kopen. En ja we zijn op een gratis dag getrouwd. Van ons hoefde het trouwen niet, onze relatie is goed en wilde alles wettelijk op papier goed geregeld hebben.

  Ik denk soms dat mensen (vrouwen) nog altijd (al dan niet door opvoeding) in een of ander sprookje geloven dat er een wonder gebeurt met je relatie als je gaat trouwen. No Offence!! Maar als je relatie niet op orde is... zal die niet beter worden door te gaan trouwen...

  En dan nog... verder gaat het gewoon om het feestje met vrienden en famillie ;-) Daar hoef je niet voor te trouwen :-)

 • Marjolijn

  Ik ben vorig jaar getrouwd. Wat was het een bijzondere dag! Wij zijn niet getrouwd omdat het "handig" is ofzo, maar gewoon omdat we het wilden. Ik begrijp wel, met het hoge percentage van scheidingen etc, waarom mensen er niet voor kiezen. Ieder zn ding toch? Ik had het iig niet willen missen. Btw het aanzoek was minstens zo bijzonder als onze bruiloft zelf.

 • Maresa

  Wij vonden het heerlijk om samen met iedereen om wie we geven te vieren dat we heel gelukkig zijn met elkaar.

  Om de achternaam hoefden we het niet te doen (we hielden beide onze eigen), om wie wie vroeg ook niet (we wilden elkaar vragen, dus gingen we om beurten - ik een aantal jaar vooraf, en hij uiteindelijk toen we de trouwdatum al hadden vastgesteld), om de achternaam van onze dochter ook niet (die heeft de mijne)...

  Eigenlijk hadden we geen reden om te trouwen, behalve als reden voor een groot feest en een heerlijke vakantie (Las Vegas, New York, IJsland, Londen en Parijs). Ik kijk met zoveel plezier op de dag terug, dat ik hem graag over doe als we 25 jaar getrouwd zijn (3-6-36).

  Gefeliciteerd, Kim! :)

 • Amela

  Trouwen is iets moois. Ik vind het ook super om te zien dat twee mensen daarvoor kiezen, alleen zelf wil ik niet trouwen. Het heeft geen toegevoegde waarde voor mij. Door een papiertje ga ik niet anders naar mijn partner kijken. Ik ben duidelijk niet zo romantisch aangelegd haha!

 • Karin

  @Kim: wat gaaf, gefeliciteerd! Ja klopt, tijdens het interview bleek Angela toch 'twijfels' te hebben gehad, ondanks dat ze het zelf een ontzettend mooie dag vond. Vandaar dat dat stukje uiteindelijk minder positief werd dan de bedoeling was. Maar haar over all mening is dat ze er absoluut geen spijt van heeft en blij is dat ze getrouwd is.

 • Kim Kristine

  Wow, lekker opbeurend artikel met twee negatieve reacties. Gelukkig ga ik me daar niets van aan trekken.

  Mijn vriend heeft me een paar weken geleden ten huwelijk gevraagd en wij gaan met elkaar trouwen omdat we van elkaar houden en nog steeds helemaal weg zijn van elkaar. Niet omdat we een huis gaan kopen, of een kind onderweg is. We doen het voor ons tweetjes.

  Dat is toch best een legitieme reden om te gaan trouwen? Ik heb daarnaast niet het gevoel van hopeloosheid en dat ik dan extra zekerheid heb ("nu gaat hij niet meer bij mij weg"). Onzin.

  Verder hoeft het voor mij helemaal niet zo duur en overdreven, dus daar herken ik mij ook niet in.

 • Chantal

  Ik vind dat iedereen lekker zelf moet weten of hij of zij trouwt.
  Persoonlijk hecht ik er niet zoveel waarde aan. Gelukkig zijn met iemand, dat is wat telt. En dat kan ook zonder getrouwd te zijn.

  Mijn ouders zijn gescheiden na een ongelukkig huwelijk van 18 jaar, en mijn vader is alweer 11 jaar gelukkig met zijn vriendin, waarmee hij niet getrouwd is. Geluk heeft voor mij dus niets met trouwen te maken.

  Mocht mijn vriend het toch ooit vragen, dan zal ik geen nee zeggen. Ik hoef echter geen grote, dure bruiloft. Dat vind ik niet belangrijk. Als hij het nooit vraagt, dan is dat ook prima. Als de relatie maar goed is!

 • steffie

  Ik vind het spijtig dat er 2 negatieve reacties staan.. Want de reactie van Angela is evengoed negatief, ze is getrouwd omdat hij het gevraagd had en ze was even gelukkige zonder trouwring..

  Ik was ook gelukkig zonder trouwring, maar ik ben nu even gelukkig met trouwring, trouwen is iets speciaal en dat doe je alleen als je elkaar vertrouwt en zelf wil dat je voor altijd bij elkaar blijft en hier ook in geloofd. Ik ben getrouwd omdat ik van mijn man hou, en omdat wij dit alletwee leuk vonden en tradioneel. De meeste die nu over trouwen spreken denken direct aan de scheiding... Als je echt uit de grond van je hart wilt trouwen dan denk je hier niet aan want dan denk je aan een heel leven samen tot de dood je scheidt..

  Ik vind dat iedereen zijn mening heeft en mag uitspreken maar ik vind het wel spijtig dat er geen positieve reactie staat in het artikel

 • Taliatje

  In mijn beleving trouwen mensen uit liefde met elkaar. Niet omdat ze toevallig een huis gaan kopen en het dan goedkoper is om op een "gratis"dag te trouwen, dan een samenlevingscontract aan te gaan.
  Ik ben een kind van gescheiden ouders, maar dat weerhoud mij er niet van om niet richting het altaar te gaan als ik gevraagd zou worden.
  En het hoeft niet duur te zijn, iedereen kan zijn eigen trouwerij naar budget inrichten. Mijn voorstelling is thuis, met familie en vrienden. Klein maar fijn. Natuurlijk weet je nooit of het een happily ever after is, maar ja, wie kan in de toekomst kijken. Voor nu al 5,5 jaar gelukkig met een en dezelfde persoon. Wie weet wanneer de vraag gesteld word..nobody knows. Tot die tijd ben ik ook ongehuwd zeer gelukkig!

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen