Flirten terwijl je een relatie hebt: go or no go?

Relaties door Marleen_S
Een knipoogje naar de leuke barman of een speelse glimlach naar die knapperd bij de bushalte. Onschuldig flirten of een beginnende vorm van vreemdgaan? Want als je een relatie hebt, is het dan oké om buiten de deur te 'snuffelen'?

 
Als vrijgezel zijn er geen grenzen als het gaat om het versieren van mannelijk schoon. Het wordt zelfs een beetje van je verwacht. Want alleen als je een relatie hebt, moet je je koest houden. Of toch niet? Want hoe vaak hoor of zie je wel niet je bezette vriendin een wel heel gezellig praatje maken met een leuke jongen in de kroeg? Moet je haar dan terugtrekken of gewoon laten gaan?

 
Voor of tegen?
De meningen zijn sterk verdeeld als het gaat om flirten terwijl je een relatie hebt. De één vindt het bijvoorbeeld een teken dat je relatie niet goed is als je dit doet. Want als je gelukkig bent in de liefde kijk je toch niet meer om naar andere mannen? Een ander vindt flirten weer een vorm van vreemdgaan, want daar begint het allemaal mee. Toch kan een beetje flirten je relatie wel spannend houden. Want als jouw lover ziet dat andere mannen je wel zien staan, dan is er ergens wel een gevoel van trots dat hij zo?n leuke meid aan de haak geslagen heeft. En mocht hij jaloers worden, ach... een beetje jaloezie is juist een teken dat je geliefde je dierbaar is!
 
Aan de andere kant kan onschuldig knipogen altijd leiden tot meer. Want hoe duidelijk je ook kenbaar maakt dat je een partner hebt, als het flirten omslaat in gevoelens voor een ander is het oppassen geblazen. Want wat doe je dan? Kap je het contact af of kun je dan alsnog blijven flirten? De meesten zullen zeggen van niet. 


Dat flirten wel degelijk onschuldig kan zijn, beaamt Marlies (21). Mits je duidelijke afspraken met jezelf maakt. ?Ik heb al jaren een geweldige relatie met mijn vriend. Wij zijn hartstikke gelukkig en hebben nooit - even afkloppen - problemen. Toch hebben we, omdat we beiden student zijn, allebei nog ons eigen leven. Hij gaat avondjes stappen met zijn vriendengroep en ik ga lekker met mijn vriendinnetjes uit. Dit vinden we allebei heerlijk, geen drama tijdens het stappen. En we weten allebei van elkaar dat we tijdens een avondje uit weleens wat flirten. Niet schandalig veel, maar ik waag weleens een dansje met een andere jongen. En mijn vriend flirt op zijn beurt weer met meisjes, zodat zijn vrijgezelle vrienden diens vriendinnen kunnen versieren. En ik ben eerlijk als ik zeg dat ik het geen probleem vind dat hij dat doet. Ik hoef het alleen niet te zien. Stiekem ben ik toch trots dat ik het vriendinnetje ben van een ?gewilde? man. Zelf ga ik ga nooit te ver in mijn ogen. Mijn grenzen zijn duidelijk: gezellig kletsen en dansen, allemaal goed. Zodra hij vraagt om mijn nummer of handtastelijk wordt, dan haak ik af en vertel ik dat ik bezet ben. Meestal druipen ze dan af, wat ik prima vind. Kruip ik lekker ?s avonds tegen mijn vent aan. Ik blij, hij blij, en weer een leuke avond genoteerd.?
 
Maar als je partner en jij geen afspraken hierover hebben gemaakt, kan je dan nog steeds flirten? Want als de één het wel doet en de ander niet, dan doe je het toch ergens stiekem. En als hij (of jij) er dan achter komt dat je vrolijk aan het lonken bent, is een ruzie niet ver weg.


Soms zou je het wel willen, flirten terwijl je een relatie hebt, maar gebeurt het nooit. Het is dan niet een kwestie van niet kunnen, maar de boot onbewust afhouden. Daar kan Lisa (26) over meepraten. ?Mijn vriend is redelijk jaloers. Er hoeft maar iemand naar me te kijken, of hij houdt me al dicht tegen hem aan. Ik vind dat niet erg, hij slaat er gelukkig niet in door. Alleen vind ik het toch wel vleiend als een man een praatje met me aanknoopt. Of dat ik iets voor elkaar krijg  - extra korting bijvoorbeeld - doordat ik lief naar de verkoper lach. Het echte flirten kan ik dan weer niet. Als ik op een feestje ben, zie ik mannen weleens naar me kijken. Of ze gaan op de versiertoer en stappen op me af. Ik  klap op zo'n moment altijd dicht en kap het direct af. Dat komt ergens ook wel omdat ik me al schuldig voel tegenover mijn vriend als een man alleen al kijkt. Het idee dat hij zou flirten met een andere vrouw vind ik verschrikkelijk. Dus doe ik het zelf ook niet. En bovendien zit ik niet te wachten op ruzie als ik het wel zou doen. Ik ben toch een bezette vrouw."
 
Wat vind jij? Flirten tijdens je relatie: go or no go?