Hello glow! Zo breng je bronzer aan als een pro

Make-up door Laura

Zie je er een beetje pips uit en kun je wel wat extra kleur op je gezicht gebruiken? Je hoeft niet onder de zonnebank of zonnestralen te liggen voor een glow. Met een bronzer doe je dat binnen een minuutje. Het kan best lastig zijn om bronzer aan te brengen als je geen geboren make-up artist bent. No worries, met deze tips word jij een echte pro in bronzing.

Lees ook: Dé foundationtip voor een mooie glowy huid

Wat is bronzer precies?

First things first: wat is een bronzer? Een bronzer is een poeder, stick of liquid die gebruikt wordt om het gezicht op verschillende plekken te bruinen. Het komt in verschillende bruintinten voor. Van licht tot donker: voor alle soorten huidskleuren dus. Zelfs bij een heel lichte of donkere huid kun je een bronzer gebruiken voor een extra glow. Bruiningspoeders zijn het makkelijkst in gebruik en daarom het meest populair.

De juiste bronzer kiezen

De ene bronzer is de ander niet. Investeer daarom in een goede bronzer, je merkt écht een kwaliteitsverschil. Zorg ook voor een kwast met zachte haartjes voor het soepel en egaal aanbrengen van het poeder. Tot slot is de juiste kleur kiezen natuurlijk héél belangrijk. De bronzer hoort iets donkerder dan je foundationkleur te zijn. Als je twijfelt tussen twee tinten, kies dan voor de lichtere kleur. Je kunt het pigment namelijk altijd opbouwen door met meerdere lagen te werken. Dan sta je voor nog een keuze: mat of glitter. Een bronzer met een glittertje weerkaatst het licht waardoor je die gewilde glow krijgt. Wel kan het snel too much worden. Ook kan het oneffenheden op de huid benadrukken. Met een matte bronzer zit je safe. Het geeft je een gebronsde huid, zonder een discobaleffect. Met een beetje highlighter kun je alsnog een subtiele shimmer aanbrengen.

Shop de beste bronzers:

 

Bronzer aanbrengen: 3 manieren

Over het algemeen zijn er 3 manieren om bronzer aan te brengen. Probeer ze alledrie uit en kijk wat het beste bij jou en de gelegenheid past! Pak steeds maar een klein beetje met je kwast, want less is more. Zorg dat je in een goed verlichte ruimte zit en check je gezicht als je de naar buiten stapt. Gebruik een blush en highlighter om je look af te maken.

1. Sunkissed look

Tip van de make-upartiesten als je gaat voor een natuurlijke sunkissed look: breng de bronzer aan op de punten waar de zon je normaal gesproken zou bruinen. Dus langs je haarlijn, over de brug van je neus en je jukbeenderen.

2. Maak een 'drie'

Andere MUA's (make-upartiesten) zijn fan van de '3-techniek'. Aan de linker- en rechterkant maak je een 'drie' met de kwast. Doe een beetje bronzer op je kwast en begin bij de haarlijn. Beweeg de kwast in een halve cirkel over je jukbeen. Maak weer een halve cirkel richting je kaaklijn. Doe hetzelfde aan de andere kant van je gezicht.

Bekijk het resultaat en breng nog wat bronzer aan waar nodig. Voor de illusie van een dunnere neus, haal je een blusherkwast met een beetje bronzer langs de zijkanten van je neus.

3. Shapen met een bronzer

Door bronzer subtiel aan te brengen, shape je je gezicht al lichtjes. Je kunt ook een stapje verder gaan en shapen like a Kardashian. Hiervoor is een stickbronzer erg geschikt. Hoe en waar je de donkere tint aanbrengt is afhankelijk van je gezichtsvorm. In onderstaande afbeelding zie je per gezichtsvorm waar je de schaduwen (bronzer) en highlights (concealer) moet aanbrengen.

bronzer shapen

Volgorde van make-uproutine:

Als je alles uit je make-upkast trekt en gaat voor een full make-up look ziet je routine er zo uit:

 • Gezichtsverzorging
 • Primer
 • Foundation en concealer
 • Bronzer
 • Blush
 • Highlighter
 • Wenkbrauwen (kan ook als een-na-laatste)
 • Oogschaduwprimer
 • Oogschaduw
 • Eyeliner/oogpotlood
 • Mascara/nepwimpers
 • Settingspray

Natuurlijk is het helemaal aan jou hoeveel make-up je gebruikt. Je kunt diverse producten uit dit lijstje naar wens weglaten.

Video: zo breng je bronzer aan

In deze video van make-upmerk Charlotte Tilbury zie je precies het effect van een goede bronzer: van een bleekjes gezicht naar een gezonde look.

Lees ook: Zo creëer jij de 'no make-up look' als een pro