Onderzoek toont aan: mensen die praten tegen hun huisdier zijn slimmer

Sport & gezondheid door Chloe

Is jouw hond, kat of cavia ook jouw favoriete gesprekspartner? Heel begrijpelijk, want ze zullen in ieder geval nooit een weerwoord geven. Ondanks dat sommige mensen je misschien voor gek verklaren ben je dit toch echt niet. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die praten tegen hun huisdier slimmer zijn. Blijf dus vooral lekker kletsen.

Lees ook: Dit is waarom je kat je naar de plee volgt

Antropomorfisme

Antropomorfisme betekent dat je menselijke emoties en eigenschappen toekent aan niet menselijke objecten en dieren. De Universiteit van Chicago deed onderzoek naar dit verschijnsel en wat blijkt? Dit gedrag is een teken van een actieve sociale waarneming, wat duidt op een hoge intelligentie. We zijn geneigd om ook objecten een naam te geven om zo een soort emotionele band met het voorwerp te hebben.

Waarom doen we dit?

Wanneer we ergens een gezicht in zien, dan zijn we snel geneigd om het een naam te geven. Wanneer we tegen een dier of object praten, dan is dezelfde hersenhelft actief die er ook voor zorgt dat we vrienden en vijanden kunnen onderscheiden.

Empathie

Hoe groter je empathie, hoe hoger je sociale IQ. Het is dus niet gek dat jij je zo inleeft in je huisdier. Je wil je huisdier begrijpen en dit geldt ook voor objecten. Wanneer iets het bijvoorbeeld niet meer doet, wil je graag weten waarom. Wanneer je praat tegen je huisdier betekent dit dus dat je de menselijke geest goed begrijpt, en dus intelligenter bent op sociaal gebied.

Laat je dus vooral niet voor gek verklaren maar blijf gewoon lekker tegen je huisdier aan kletsen. 

Beeld: iStock

Lees ook: Onderzoek: we vinden huisdieren belangrijker dan een partner