Skeeleren is terug: 6 tips om ook (weer) te beginnen

Sport & gezondheid door Laura

Rollerblading, skeeleren, inline skating... hoe je het ook wilt noemen: de sport is back! Als je afgelopen twee maanden in een park bent geweest, dan heb je de rollende schoenen vast en zeker gespot. Sinds de intelligente lock down zoeken we allerlei manieren om fit te blijven en skeeleren is daar eentje van. Dus duik de berging in, stof je oude rollerblades af en let's roll. Hoe het ook alweer moest? Check onze tips!

skeeleren

Lees ook: Zo vaak moet je sporten per week om resultaat te zien

Waarom skeeleren?

Sterke benen en armen, een krachtige core en strakke bilpartij: skeeleren is de ideale sport als je meerdere spiergroepen wilt trainen met één oefening. Geen saaie trainingen of zware HIIT-work-outs, maar lekker in de buitenlucht bewegen. Dankzij het hoge nostalgie-gehalte voelt skeeleren niet eens aan als sporten. Score!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ze.nl (@ze.nl) op

Skeeleren versus hardlopen

Als je twijfelt tussen skeeleren of hardlopen om fit te blijven, weet dan dat je ongeveer hetzelfde aantal calorieën verbrandt. Met een halfuurtje rollerblading raak je ongeveer 210 calorieën kwijt en in diezelfde tijd verbrand je 240 calorieën met joggen. Het precieze aantal hangt af van je gewicht, snelheid en hartslag. Máárrr... je traint ook meer spieren tijdens het skeeleren omdat je je benen naar buiten duwt in plaats van naar achteren. Bovendien is de kans op blessures laag: de schokbelasting is ongeveer 50% lager dan bij hardlopen! 

Skeeleren: 6 tips voor beginners

Als je nog twee paardenstaartjes droeg toen je voor het laatst skeelerde, kun je wel een opfrissertje gebruiken. Ga niet gelijk een druk fietspad op, maar oefen op een afgelegen plekje. 

  1. Bescherming: Zo sullig, we know! Maar als je met open knieën, een gescheurde lip en twee tanden minder bij de EHBO zit, piep je wel anders. Het is dus verstandig om elleboog-, knie- en polsbescherming te dragen. Vergeet ook een helm niet. 

  2. Koop goede skeelers: Niet alleen voor je veiligheid, maar ook voor het plezier is het essentieel om skates van een goed merk te kopen, bijvoorbeeld Roces, Sfr of Nijdam. Let ook op voor welk doel de skeelers geschikt zijn: ga jij voor lange afstanden of snelheid?

  3. Houding: Net als bij schaatsen is het bij skeeleren belangrijk dat je een beetje door je knieën zakt. Je rug buig je een beetje naar voren. Je armen laat je meebewegen voor extra balans. Dit voorkomt dat je achterover kukelt. 

  4. Leer remmen: Als je nog een beginner bent is het belangrijk om eerst veilig te leren remmen. Doe dit op een rustig plekje waar geen ander verkeer komt. In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe je moet remmen.

  5. De juiste beweging: Als je bovenstaande tips hebt opgevolgd, kun je gaan skeeleren! Neem de juiste houding aan en zet met je rechtervoet naar buiten af. Breng 'm dan weer onder je lichaam en zet met je linkervoet af. Begin eerst met klein bewegingen. Als je dit onder de knie hebt, kun je je snelheid verhogen.

  6. Vooruit kijken: Het is verleidelijk om naar de grond te kijken, maar hierdoor maak je sneller een valpartij. Kijk daarom vooruit zodat je op tijd kan anticiperen op tegenliggers of een veranderend terrein. 

 

Lees ook: Zo krijg je mooie dikke billen (+ work-outs!)