Minimalisme voor dummies: waarom je minimalistisch moet leven

Psyche & spiritualiteit door Chloe

Minimalistisch leven. Je hebt er misschien wel eens van gehoord. Het is een levensstijl waar je bewust voor kiest en het brengt veel voordelen met zich mee. Maar wat houdt het nou precies in? En hoe begin je zo’n minimalistische levensstijl?

minimalismeLees ook: Een simpel wit T-shirt: 5 manieren om te stijlen

Wat is minimalisme

Minimalisme staat voor het focussen op dingen die écht belangrijk zijn. Je richt je op dingen die essentieel zijn en dingen die dat dus niet zijn verwijder je uit je leven. Je neemt dus afscheid van alle prularia die je thuis hebt liggen. Alleen de dingen die je echt nodig hebt en gebruikt die bewaar je.

Voordelen van minimalisme

Minimalisme is goed voor je mindset. Je zal de kleinere dingen in het leven namelijk veel meer gaan waarderen. Daarbij is het ook nog eens goed voor je portemonnee. Door je bij iedere aankoop af te vragen of je iets wel echt nodig hebt, bespaar je een hoop geld. Ook zal je inzien dat spullen en geld niet echt gelukkig maken. Je wordt dus ook een stuk minder materialistisch, en dat is natuurlijk alleen maar goed. Nog een voordeel: met weinig spullen is het lastig om troep te maken. Je huis opruimen wordt dus een stuk gemakkelijker. Vooral met wat simpele opbergmanden ben je zo klaar.

 

Hoe leef je minimalistisch

 

Kleding

Beginnen met een minimalistisch leven kan best lastig zijn. Vooral als je een echte verzamelaar bent. Begin daarom makkelijk: bij je kledingkast. Er is vast een groot deel wat je nooit of zelden draagt. Mocht je toch moeite hebben met het wegdoen van kleding, draai dan al je kledinghangers om en hang deze weer normaal als je iets gedragen hebt. Wat na een jaar nog steeds omgekeerd in je kast hangt kan dus weg.

Ontspullen

Je hebt vast in huis ook genoeg dingen staan die je eigenlijk niet nodig hebt. Ook hier geldt: begin simpel. Kijk bijvoorbeeld eerst naar spullen die je dubbel hebt. Ook in je keuken zal je waarschijnlijk veel spullen vinden die je niet echt gebruikt. Wat moet je bijvoorbeeld met drie bieropeners? En waarom heb je een tostiapparaat als een tosti uit de pan net zo lekker is?

Social media

Op social media gaat het (helaas) nog te vaak om dure kleding en mooie spullen. Dit kan jouw minimalistische instelling dus negatief beïnvloeden. Neem daarom afscheid van influencers als de Kardashians en kies voor bloggers of vloggers die zelf ook minimalistisch leven. Op deze manier word je geïnspireerd op een positieve manier en kan het je helpen om motivatie te vinden. Vooral in het begin is dit erg fijn. 

Beeld: Unsplash

Lees ook: De 23 allermooiste tatoeages met één lijn