Dit wist je nog niet over een miskraam

Zwanger door Chloe

Een zwangerschap is voor veel één van de mooiste dingen die je kan meemaken, maar helaas is er niet altijd een happy end. Het kan namelijk eindigen in één van de minst leuke dingen die je is overkomen: een miskraam. Nog steeds rust er een taboe op het onderwerp, genoeg reden om er meer over te weten te komen.

miskraamLees ook: Hoe herken je een miskraam?

Helft van zwangerschappen eindigt in een miskraam

Miskramen komen veel vaker voor dan we denken. Volgens het NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) eindigt zo’n 15% van de zwangerschappen in een miskraam. Dit geldt echter alleen voor zwangerschappen die bekend zijn. Er zijn ook zwangerschappen die al eindigen voordat een vrouw doorheeft dat ze zwanger is. Het kan dan lijken op een vertraagde menstruatie en kan zelfs al eindigen voordat je ongesteld wordt. Als je dit mee zou tellen zou naar schatting maar liefst 50% van de zwangerschappen eindigen in een miskraam.

Een miskraam kan weken duren

Wanneer we denken aan een miskraam denken we direct aan spontaan bloedverlies. Het lijkt alsof het hierna klaar is, maar niets is minder waar. Het begint inderdaad met het verlies van bloed en gaat vaak gepaard met buikpijn. Mocht je al zwangerschapsverschijnselen hebben, verdwijnen deze. Na deze verschijnselen zet het vaak door, maar soms kan dit wel 2 weken duren. Vervolgens, wanneer de miskraam doorzet, verlies je vaak bloedstolsels waarna de vruchtzak loslaat en naar buiten komt. Hierna worden de symptomen minder, maar net als de laatste dagen van een menstruatie kan je nog licht bloedverlies en buikpijn houden.

Een miskraam voorkomen is onmogelijk

Natuurlijk zijn er een aantal dingen die de kans op een miskraam verhogen. Denk bijvoorbeeld aan roken of het drinken van alcohol. Maar echt voorkomen is onmogelijk. De oorzaak van een miskraam komt namelijk vaak door een afwijking in het vruchtje waardoor de zwangerschap wordt afgestoten. Dit is een volkomen natuurlijk proces waar je helaas dus niets tegen kunt doen. Je kan natuurlijk wel zorgen dat je zo gezond mogelijk leeft om de kans op een miskraam zo klein mogelijk te houden. 

Beeld: iStock

Lees ook: 5 onverwachte dingen die je niet mag doen tijdens je zwangerschap