Wat zeg je tegen een vriendin die ongeneeslijk ziek is?

Psyche & spiritualiteit door Sandra E

Er zijn van die situaties die het zo moeilijk kunnen maken. Wat als jouw beste vriendin te horen heeft gekregen dat ze ongeneeslijk ziek is? Wat zeg of doe je dan in zo’n situatie?

ongeneeslijk ziek

Lees ook: 5 tekenen dat je met narcistisch misbruik te maken hebt

Wees er voor je vriendin

Jouw vriendin heeft je steun nu meer dan ooit nodig. Dit kan moeilijk zijn en misschien weet je je geen houding te geven of je weet niets te zeggen. Dit hoeft ook helemaal niet. Geef je vriendin een knuffel, hou haar hand vast, wees er en loop niet weg.

Luisteren en begrip tonen 

Zeg niet veel, maar luister. Laat je vriendin praten over de ziekte. Geef haar die ruimte om te praten. Over pijn, verdriet of angst. Maak geen opmerkingen als ‘maak je niet ongerust’ of ‘het komt wel goed’. Dit heeft geen nut. Hiermee wuif je het weg. Laat haar uitpraten. Luister en wees je bewust van stiltes die kunnen vallen. Laat dit gewoon gebeuren. Geef haar de ruimte om te vertellen, wees bewust op je eigen woorden.

Wees eerlijk

Zeg het dat je niet weet wat je moet zeggen. Dat is beter dan niks van je laten horen. Wees eerlijk over je gevoelen. Zeg bijvoorbeeld: “Het spijt me, maar ik vind het zó moeilijk, ik weet niet wat ik tegen je moet zeggen”. Wat heel goed kan helpen is een kaartje, mailtje of sms’je te sturen met woorden zoals: “Ik weet niet goed wat ik moet zeggen (of schrijven), maar ik denk aan je”.

Er is geen toverspreuk die ervoor zorgt dat je weet wat je moet zeggen. Jouw vriendin is nog steeds dezelfde persoon en je moet niet opeens geforceerd gaan bedenken wat je moet zeggen, omdat het misschien wel de laatste keer is? Wees zoveel mogelijk jezelf en zeg de dingen die jij wilt zeggen met behulp van bovenstaande tips.

Lees ook: Ben jij een HSP? Zo herken je het