'Dun zijn is niet zo erg als dik zijn'

Psyche & spiritualiteit door Jikke
"Ondergewicht hebben is lang niet zo erg als overgewicht", hoor ik regelmatig. Ik word dan altijd een beetje verdrietig. Is jezelf uithongeren en de afgrond in helpen minder erg dan bijvoorbeeld emotie-eten? Ik denk het niet.
 
We willen allemaal wel dat slanke lijntje. Dun zijn klinkt ideaal ? zeker in vergelijking met dik zijn. Je hoeft je nooit zorgen te maken over eventuele rolletjes die je ziet of puddingbenen die niet in die hippe skinny passen.
 
Imago
Ik denk dat ik dat beeld wel een beetje snap. We zien al die modellen met hun prachtige figuurtjes die de mooiste kleren showen. Niet gek dat dun zijn perfect lijkt, en dat het een positiever imago heeft dan dik zijn.
 
Rijksoverheid
Er is natuurlijk heel veel (negatieve) aandacht voor overgewicht. Via de media wordt een gezondere leefstijl en afvallen benadrukt. Balansdag hier, Ik Kies Bewust-logo daar. Maar nooit komt er een reclame voorbij met: als je jezelf uithongert, kun je onvruchtbaar raken. Of dat je geen olifant bent als je niet constant probeert af te vallen. Zelfs de Rijksoverheid heeft geen kopje met ?ondergewicht? terwijl ?overgewicht? er wel tussenstaat. Alsof dat wel belangrijk is, en ondergewicht niet.
 
Dikker en dikker
De ene documentaire na de andere drukt je met je neus op de feiten. Overgewicht is gevaarlijk. Hart- en vaatziekten liggen op de loer, net als diabetes. Om nog maar te zwijgen over de sociale gevolgen als het echt uit de hand loopt. Dan zijn er nog alle onderzoeken waardoor we allemaal weten dat ook Nederland steeds dikker wordt. Got it.
 
Niet goed
Teveel eten is dus niet goed, maar te weinig eten is ook niet alles. Je lichaam gaat zichzelf opeten (en dan niet alleen de vetjes, maar ook spieren en organen). Je past niets meer en alles slobbert als een vormloze hobbezak om je lichaam (of wat er nog van over is) heen. Er is niets om vast te houden of van te houden wanneer je een wandelend skelet bent en die sexy rondingen kun je ook wel vergeten. Over die dingen wordt maar bar weinig gepraat, terwijl we het uitgebreid hebben over overgewicht en hoe we daar weer vanaf kunnen komen, want overgewicht is slecht.
 
Handjevol problemen
Wat dacht je van de gezondheidsproblemen bij ondergewicht? Je verliest haast nog meer haar dan de hond (dag mooie, volle bos!), zelfs als je ingepakt bent als een Eskimo heb je het nog koud (ook tijdens een hittegolf), je leeft als een slappe vaatdoek en je helpt je lichaam van binnen naar de maan. Voor je het weet krijg je osteoporose (broze botten ? iets wat meestal pas op latere leeftijd ontstaat), vertraagt je hartslag, spieren en andere zachte weefsels worden gebruikt als reserves en je kunt ook nog eens onvruchtbaar raken. Om maar een handjevol te noemen.

 
Dood
Als er dan weer zo?n discussie is waarin mensen roepen dat het niet zo erg is om ondergewicht te hebben, maar wel om overgewicht te hebben, dan raakt mij dat. En flink ook. Dat geeft me het gevoel dat ik niet belangrijk genoeg ben om te steunen, want 'ik heb maar ondergewicht'. Zeg nu zelf, zo steun je een vriendin toch niet? Het liefst wil ik schreeuwen dat er geen verschil is. Dat het voor mij net zo moeilijk is om weer te moeten eten als het voor die ander is om het te laten staan. Dat we er allebei dood aan kunnen gaan. Want dat is de waarheid.

Lees ook de vorige columns van Jikke!
________________________________________________________________________________________

Jikke is een twintigjarige studente met veel schrijfambitie. Ze worstelt al sinds haar twaalfde met een eetstoornis en wordt hier nog steeds iedere dag mee geconfronteerd. Jikke hoopt dat schrijven over haar ervaringen niet alleen haarzelf, maar ook andere mensen helpt.
 
Jikke blogt voor Ze.nl en schrijft regelmatig over de obstakels en overwinningen in haar strijd tegen anorexia.