Over narcisme: 5 tekenen dat je met narcistisch misbruik te maken hebt

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Er zijn veel mensen die twijfelen of ze in een narcistische relatie zitten ja of nee. Dit kan komen door onder andere de verwarring die ze doormaken. Daarom hier 5 tekenen die als leidraad kunnen dienen om te checken of je met narcistisch misbruik te maken zou kunnen hebben.

narcistisch misbruik

Lees ook: Voel je je weleens eenzaam? Deze tips gaan jou helpen

Je voelt je verslaafd en aan- en afhankelijk van de narcist 

Er is in dit soort destructieve relaties vaak sprake van verslaving aan de narcist in kwestie. Dit heeft te maken met trauma-bonding, maar ook een fysiologische reactie, namelijk verslaving. Het kan zo zijn dat je maar niet kunt stoppen om contact op te nemen met de narcist, terwijl je weet dat deze niet goed voor je is. In deze is het dus heel erg belangrijk om het trauma in jezelf aan te gaan pakken, om voor jezelf te leren zorgen en ook niet langer macht en kracht te geven aan anderen die niet goed voor je zijn.

De dynamiek in je relatie is onvriendelijk, destructief en niet zorgzaam

Destructieve relaties kunnen uitermate giftig en verwarrend zijn, juist omdat een narcist de schuld altijd bij jou neerlegt, dat juist jij degene bent die onverantwoordelijk is en niet lief en aardig. En dan wordt het gevaarlijk, omdat je aan jezelf begint te twijfelen. Daarom moet je leren om te begrijpen wat grensoverschrijdend gedrag is, zoals schelden, pathologisch liegen, geen rekening houden met wat voor jou belangrijk is, tot fysiek geweld. 

In een relatie hoor je vriendelijk met elkaar om te gaan en rekening te houden met elkaar sterktes en zwaktes.

Je bent veranderd in een boos, gefrustreerd persoon

In een narcistische relatie lijkt het slechtste in je naar boven te worden gehaald, dit heeft vaak te maken met het feit dat je grenzen voortdurend overschreden worden en geen sprake is van een liefdevolle en respectvolle benadering. Hoe vaak je dit ook hebt geprobeerd en aangehaald. Als je weet dat je integer en empatisch bent, in staat bent om gezonde conversaties te hebben en met de meeste mensen in je leven kunt omgaan, terwijl de narcist van jou juist een boos persoon maakt, dan is er duidelijk iets mis en is dit vaak een teken aan de wand.

Narcistische mensen beschuldigen juist de ander en gebruiken kwetsbaarheden uit je verleden tegen je, waardoor je niet in staat zou zijn om zaken op de juiste manier te kunnen inschatten of beoordelen. Of ze brengen andere mensen naar voren, die het eens zijn met de werkelijkheid van de narcist. En of deze mensen nu echt of verzonnen zijn, alles is bedoeld om jou te laten wankelen. Hierdoor raak jij in de verwarring en ga je meer pijn, trauma en frustraties ervaren.

Je grenzen vervagen

Je zult het moeilijk vinden in een narcistische relatie om voor jezelf op te komen of je grenzen aan te houden, omdat dit veelal uitmondt tot conflict en je anders afgewezen, gestraft of verlaten wordt. En om dit te minimaliseren, begin je te proberen op te geven om aan je behoeften te voldoen. Het kan ook zo zijn dat je je dusdanig wanhopig en machteloos voelt, dat je begint te smeken of de narcist je grenzen wilt respecteren. En juist dan ben je jezelf aan het verliezen. 

Het is dus heel belangrijk om leren gezonde grenzen te ontwikkelen en dat we in staat zijn om deze te bewaken en bovenal ook leren dat het er niet om gaat dat andere mensen onze grenzen moeten ervaren, maar dat wij onze grenzen kennen en als mensen deze niet kunnen respecteren, dat deze mensen niet in ons leven passen. 

Je bent jezelf aan het bewijzen

Bijna automatisch ontstaat het mechanisme in een narcistische relatie dat je door de narcist wordt neergezet als iemand waar jij jezelf totaal niet in herkent. Je bent ongetwijfeld enorm gekwetst over alle opmerkingen die je al naar je hoofd geslingerd hebt gekregen, maar.., ze projecteren juist alles op jou wat ze zelf zijn. En doordat jij allerlei slechte dingen over jezelf te horen krijgt, wil je juist laten zien wie je echt bent. En wat gebeurt er? Je raakt opnieuw van jezelf verwijderd.

Als we geloven dat onze integriteit, karakter, welzijn en veiligheid afhankelijk zijn van wat andere mensen van ons denken, dan zijn we echt vatbaar voor narcistisch gedrag.

Het is dus heel erg belangrijk om te leren onze eigen versie van onszelf te zijn, niet die wat de ander denkt van ons te vinden of van ons vindt. Als we trouw kunnen zijn aan ons eigen “Ik”, leren we ons omringen met mensen die gezond voor ons zijn en de mensen die destructief zijn, laten we gemakkelijker buiten ons leven.

Leer te ontdekken wie jij bent en wat jouw behoefte is, leer aan te voelen en te durven kiezen wie daar wel en wie daar niet bij passen. Dat is niet egoïstisch, dat is niet narcistisch, dat heet eigenliefde.

 

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.

Charlotte schreef eerder:

De gevolgen van een narcistische vader of moeder hebben
Hoogsensitiviteit en narcisme
Weten narcisten dat ze narcistisch zijn?
Hoe ontwikkelen narcisten zich naarmate ze ouder worden?