Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Hardlopen in de (vries)kou: dit heb je nodig

Hallo winter, ben jij dat? Wilde je nét je hardloophobby gaan oppakken en dan laat Moeder Natuur je in de steek. Joggen terwijl het steenkoud is, is niet alleen voor echte diehards. Met de juiste voorbereidingen kan iedereen het. 

hardlopen tips

Lees ook: Dit zijn de fijnste sportbh's

Hardlopen bij koud weer: (on)gezond?

Wees gerust, een rondje joggen bij koude temperaturen is niet ongezond. Sterker nog: door te bewegen (bijvoorbeeld hardlopen) versterk je je immuunsysteem. Wel is het belangrijk dat je de juiste maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat je geen beginnende verkoudheid meeneemt naar huis.

Hardlopen in de koud: 6 essentiele tips

1. Check het weerbericht en de windrichting. Plan je hardlooproute zo dat je alleen met de wind in je rug loopt. Dat scheelt weer! Als de wind bij de weg terug niet in gekeerd, ga je gewoon een langer stuk rechtdoor en neem je het openbaar vervoer naar huis. Let op: bij code geel of rood is het onverstandig om buiten te sporten. Zoek dan de loopband in de sportschool op.

2. Loop kortere afstanden. Hardlopen in de winter kan geen kwaad, maar ga niet voor een recordpoging. Als je bij koude weersomstandigheden opeens sneller gaat rennen en langere afstand aflegt, loopt je een groter risico op infecties van de ademwegen en bronchiën. 

3. Val op! In de winter is het 's ochtends langer licht en 's avonds langer donker. Daarom is het verstandig om reflectoren en lichtjes te dragen. 

4. Vergeet je warming-up niet. We know, het is hartstikke koud, maar een warming-up is essentieel om blessures te voorkomen. Als je het buiten te koud vindt om te stretchen, kun je dat natuurlijk ook gewoon binnen doen. 

4. Draag geen katoen. Deze stof houdt vocht vast, dus als je flink gaat zweten krijg je het eerder koud. 

5. Kies voor laagjes! Ja, een hoodie is voor je begint lekker warm, maar zodra je gaat zweten houd je het niet vol in de dikke stof. Trek liever meerdere dunne laagjes aan om warm te blijven en toch te kunnen afkoelen. Op het bovenlijf kun je dragen: een nauwsluitende tanktop, longsleeve en (wind)jack. Om je benen tegen de koud te beschermen, kun je een speciale winterlegging of twee hardlooplegging over elkaar dragen. Draag liever te veel laagjes dan te weinig, je kunt altijd het jack uittrekken en om je middel slaan. Als het stevig waait, kun je daarbij een windjack dragen. Bij heel frisse temperaturen voeg je oorwarmers toe aan je hardloopoutfit. Kies niet voor een muts: dan kan je lichaam de warmte niet kwijt via je hoofd. 

Shop hardloopkleding voor in de koud

 

Goede oordoppen zijn ook onmisbaar tijdens het hardlopen. Doe mee met onze winactie op Instagram om deze Aftershokz oordopjes te winnen.

Lees ook: Waarom wandelen beter is dan hardlopen