Bestaat liefde op het eerste gezicht echt? (dit zeggen experts)

Lifestyle door Sandra E

In romantische films gebeurt het regelmatig: jongen en meisje botsen in een bar tegen elkaar op, kijken in elkaars ogen, de knieën beginnen te knikken en hij vertelt even later tegen haar vriendin dat hij later met haar zal trouwen. Allemaal leuk, maar hoe vaak gebeurt dat nou eigenlijk in het echt?

liefde op het eerste gezicht

Lees ook: Zo lang duurt seks gemiddeld bij anderen

Liefde op het eerste gezicht: dit zeggen de experts

Een intensieve reactie wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, is niet alleen een Hollywood-droom. Volgens Nilo Dardashti, PHD, een psycholoog en relatie-expert in New York is het mogelijk dat er een zeer sterk elektrisch gevoel ontstaat wanneer twee mensen elkaar voor de eerste keer ontmoeten. Maar... 'liefde' is het niet gelijk.

Liefde is anders

“Met liefde hebben we het over dingen als intimiteit, iemands gebreken tolereren, ze als een hele persoon zien en ze nog steeds leuk vinden, enzovoort. Dat zijn een heleboel dingen die meestal niet gebeuren op het eerste moment dat je iemand ontmoet", legt Dardashti uit. Wel vertelt zij dat het zeker mogelijk is dat dit gevoel van aantrekkingskracht uiteindelijk omgezet kan worden naar liefde. En of we het nou leuk vinden of niet, de aantrekkingskracht speelt eenmaal een grote rol in relaties. Het is dan ook geen wonder dat mensen het vaak over aantrekkingskracht hebben als het over liefde op het eerste gezicht gaat.

Aantrekkingskracht

Experts concluderen daarom dat het fenomeen liefde op het eerste gezicht eigenlijk gewoon aantrekkingskracht is, met een klein beetje passie misschien. Toch blijkt dat je binnen een milliseconde hebt besloten of je iemand leuk vindt of niet. Wederzijdse aantrekkingskracht bestaat dus gelukkig wel. Hoewel... je kunt niet voorspellen of mensen daadwerkelijk een klik met elkaar voelen. Liefde op het eerste gezicht is dus geen 'liefde', zoals mensen voelen die al tig jaar samen zijn. Maar je weet nooit wat er opbloeit wanneer jullie elkaar beter leren kennen!

Lees ook: Lange afstandsrelatie: gedoemd te mislukken?