Lifestyle
Lifestyle

Plastic verminderen doe je zo

Het nieuwe jaar is het perfecte moment om het goede voornemen om milieubewuster te zijn waar te maken. Zeker het plastic gebruik mag, met de schadelijke gevolgen voor de planeet, wel wat minder. Makkelijker gezegd dan gedaan, daarom helpen we je een handje. Met deze duurzame items ga jij dat voornemen zeker volhouden en de wereld een handje helpen. 

Plastic verminderen doe je zo

Lees ook: Dit is jouw guide naar een duurzame garderobe

Koop een herbruikbare beker

Wat zouden we toch moeten zonder ons dagelijks kopje koffie? Zeker als je vaak buiten de deur koffie bestelt, kan je jaarlijks door heel wat plastic en papieren bekertjes heengaan. Zorg daarom voor een eigen beker die je overal mee naartoe kan nemen. En wist je trouwens dat je bij veel zaken korting krijgt als je je eigen beker meeneemt? Go duurzaamheid! Ook ter vervanging van plastic flesjes, kan je makkelijk een leuke fles kopen die je standaard in je tas kan houden. 

 

Gebruik geen plastic rietjes, maar een ijzeren rietje

Of bamboe. Of glas. Er zijn tal van alternatieven voor plastic rietjes te vinden. Deze zijn duurzaam, omdat je ze voor een lange tijd kan gebruiken. Zo gebruik je veel minder wegwerpplastic. Dus de volgende keer als de barista en de ober vraagt of je een rietje bij je drankje wilt, whip jij je sustainable straw uit je tas. En als je nog plastic rietjes hebt, kun je deze natuurlijk recyclen!

 

Neem altijd een canvas/net tasje mee

Ken je dat? Als je bij de supermarkt staat en je toch iets meer boodschappen hebt dan gedacht, en je zo'n grote plastic tas moet kopen? 'Deze ga ik echt hergebruiken,' zeg je tegen jezelf, maar toch komt er weer een keer dat je vergeet om 'm weer mee te nemen en heb je ondertussen een lade vol met grote plastic tassen die zich ophoopt. Niet voor lang, want met een duurzaam stoffen tasje hoef jij geen plastic tas meer te verspillen. Daarbij zijn er allerlei fashionable opties, dus kan je hem gewoon altijd bij je dragen.

 

Zorg voor goede bewaarbakjes

Goede bewaarbakjes hebben is key. Niet alleen in de keuken, maar het bespaart ook de talloze plastic boterhamzakjes en plakken aluminiumfolie die je na één keer gebruiken toch altijd weer weggooit. Deze leuke bakjes zijn ideaal voor kliekjes, je lunch en om je koelkast georganiseerd te houden. 

 

Bulken bij supermarkten

Wist je dat je bij veel supermarkten en natuurwinkels zelf je eten kunt bulken? En er komen er steeds meer bij. Neem een eigen blik of mason jar mee, of koop een stoffen tasje en bulk zo veel (of zo weinig) als je wilt. Zo kan je niet alleen zelf bepalen hoeveel eten je meeneemt en zijn overschotten verleden tijd, ook bespaart het een hoop plastic die normaal om de producten verwikkeld zit. Win-win dus!

 

Lees ook: Zelf je beker meenemen: bij deze koffietentjes krijg je korting