Lange afstandsrelatie: gedoemd te mislukken?

Relaties door Chloe

In een wereld waarin we veel reizen voor werk, school of een andere reden komen lange afstandsrelaties geregeld voor. Heb jij de liefde van je leven ontmoet in het buitenland? Dan is de kans klein dat hij bij je om de hoek woont. Met een beetje mazzel woont je geliefde in Nederland, maar het kan ook zijn dat hij in Spanje of zelfs een ander werelddeel woont. Maar kan een lange afstandsrelatie overleven, of is het vanaf dag 1 al einde oefening?

iStock

Lees ook: Hoe ga je om met je verlatingsangst in een relatie?

‘Lange afstandsrelatie? Dat zou ik niet kunnen’

Je hoort het jezelf nog zeggen. No way dat jij daaraan zou beginnen. Toch zit je nu grotendeels alleen op de bank Netflix-avondjes te houden omdat je lover aan de andere kant van Nederland, Europa of de wereld woont. Jij bent ervan overtuigd dat hij the one is en dus is de afstand het dubbel en dwars waard. Maar is deze gedachte wel reëel? 

Lange afstandsrelatie: de nadelen

Een lange afstandsrelatie is allesbehalve makkelijk. Het gaat gepaard met veel gemis en alleen zijn. Hoe groter de afstand tussen jullie is, hoe moeilijker het wordt om elkaar te zien. Als je partner ook nog eens in een ander land woont, kan dit ook behoorlijk veel geld gaan kosten. Een vliegticket is toch even wat duurder dan een retourtje Friesland. Ook kan een taalbarrière voor problemen zorgen. Kunnen communiceren met je liefje is één ding, maar hoe zit het met familie en vrienden? En ook je seksleven zal op een laag pitje branden. Als jullie elkaar weken niet zien dan zit er niet meer in dan spannende videobel-sessies. 

Lange afstandsrelatie: de voordelen

Ondanks de vele nadelen zijn er toch veel stellen met een lange afstandsrelatie en dat is natuurlijk niet voor niks. Als je in een lange afstandsrelatie zit, dan is het alleen maar leuker om elkaar weer te zien. Of jullie elkaar nou wekelijks of maandelijks zien: jullie samenzijn is iets bijzonders, in tegenstelling tot stellen die elkaar dagelijks zien. Ook blijft het langer spannend in je relatie, omdat het langer duurt voor je elkaar door en door kent. Daarbij kan je in ieder geval ook nooit het verwijt krijgen dat je sinds jullie relatie nooit meer tijd hebt voor vrienden en familie. Je kan nog steeds lekker je eigen ding doen en kan tenslotte genieten van heel veel me-time.

Maar houdt een lange afstandsrelatie wel stand?

Het idee dat lange afstandsrelaties altijd falen is alle behalve waar. Als een lange afstandsrelatie strandt, wordt er vaak gezegd: ‘zie je wel dat het niet werkt’, terwijl als een andere relatie wordt verbroken er vaak verbazing is. In feite is het zo dat lange afstandsrelaties juist langer standhouden dan andere relaties. Een onderzoek van de City University of Hong Kong en de Cornell University komt zelfs tot de conclusie dat mensen in een lange afstandsrelatie een constante en diepere intimiteit ervaren dan anderen. Dat komt ook omdat deze stellen meer hun best voor elkaar doen dan anderen. 

Mensen zijn vaak negatief over lange afstandsrelaties omdat het niet voldoet aan het perfecte plaatje. Dit is niet hoe wij ons een relatie voorstellen, maar dat betekent niet dat het niet werkt. Een lange afstandsrelatie kan zeker werken, zolang jullie maar toewerken naar een moment dat jullie écht samenwonen. Pas dan weet je zeker of je relatie op lange termijn slaagt of niet. Dus of je nou bij elkaar om de hoek woont of aan de andere kant van de wereld, zeker ben je nooit. Dus heb jij jouw prince of princess charming gevonden in bijvoorbeeld Amerika? Dan is het misschien toch tijd om volgende keer een enkeltje te boeken in plaats van een retour.

Lees ook: 6 vragen om aan je partner te stellen voordat je gaat samenwonen