6 vragen om aan je partner te stellen voordat je gaat samenwonen

Relaties door Redactie Ze.nl

Jullie gaan al best wel een tijdje met elkaar, je kent elkaar door en door en je bent het liefst geen dag meer zonder hem of haar. Het is tijd voor een volgende stap: jullie gaan samenwonen! Maar ook al ben je nog zo zeker over jullie relatie en kun je je niet voorstellen dat het mis kan gaan, het is toch slim wat vragen aan je partner te stellen voordat jullie gaan hokken. Zo voorkom je (vervelende) verrassingen en weet je zeker dat jullie er allebei hetzelfde in staan. 

Lees ook: Nooit ruzie met je partner: goed of gevaarlijk?

1. Waarom gaan jullie samenwonen?

Dat klinkt als een gekke eerste vraag, maar als de reden alleen het besparen van geld is - dan moet je je toch eens afvragen of dit de juiste keuze is. Praat hierover en zorg ervoor dat jullie er helemaal hetzelfde instaan, zo voorkom je misverstanden in de toekomst. 

2. Op welke momenten ben jij liever alleen?

Waanzinnig gezellig natuurlijk, dat samenwonen. Maar bijna iedereen vindt het ook wel eens lekker om wat me-time in te plannen. If you love them, set them free luidt het bekende gezegde - en dus is het goed om te weten wanneer jouw partner jou liever NIET om zich heen wil. Praat hierover, zo kun je rekening houden met elkaar. Des te gezelliger is het daarna weer als jullie elkaar zien.

3. Hoe is je financiële situatie?

Goed, niet de leukste vraag, maar als je gaat samenwonen is het wellicht wel handig om te weten hoe jouw partner er financieel voor staat. Samen kunnen jullie kijken wat de vaste lasten ongeveer zullen worden en hoe je deze kosten het beste kunt verdelen. Je kunt kiezen voor 50/50, maar mocht de een een stuk meer verdienen dan de ander kun je ook berekenen hoeveel je moet betalen op basis van je inkomen. Je kunt ook bespreken of een gezamenlijke bankrekening handig is en wie er voortaan voor de rekeningen verantwoordelijk is. 

4. Ben je ergens allergisch voor? 

Slibt jouw partners keel al dicht bij de geur van garnalen? Dan weet je dat waarschijnlijk wel en zul je die niet zo snel in je koelkast hebben liggen. Maar wie weet kan hij of zij ook slecht tegen een dons dekbed, of doet de geur van lelies hem of haar oneindig niezen. Handig om te weten, dan slinger jij dat boeket namelijk linea recta uit het raam en breng je je donzen dekbed naar het goede doel. 

5. Hoe vaak maak jij schoon en wanneer is dat?

We zijn niet allemaal Monica’s en dus kun je maar beter goed afspreken wie wanneer schoonmaakt. Voorkomt niet alleen een heleboel ruzie, maar je kunt ook nog eens je favoriete klusje (als die er is…) claimen. Vind je de badkamer schoonmaken net iets minder erg dan de kattenbak verschonen of juist andersom? Bespreek het met elkaar.

6. Hoe ziet onze toekomst eruit? 

Samenwonen kan een grote stap zijn in jullie relatie, maar wat wordt jullie volgende grote stap? Zijn dat kinderen? Een bruiloft? Om teleurstellingen te voorkomen kun je het hier maar beter over hebben voordat je bij elkaar in gaat trekken. Denken jullie er hetzelfde over, dan kun je de komende jaren samen verder bouwen aan een mooie toekomst samen. 

Lees ook: Wat te doen als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt?