Relatie op de werkvloer: moet kunnen of slecht idee?

Relaties door Valérie

Wanneer je fulltime werkt, zie je - die ene leuke collega - waarschijnlijk vaker dan je eigen vrienden. De kans dat er een vonk overslaat op een collega is daarom niet heel gek. Heb jij, of wil je (stiekem) een relatie met een collega? Houd je de relatie geheim? Lees hier wat de regels zijn (en leuke facetten) van een relatie op de werkvloer.

relaties werkvloer

Lees ook: Zo word jij een carrièretijger op de werkvloer

Onschuldig geflirt of is er meer aan de hand?

Een beetje flirten met die leuke collega van de sales afdeling, daar ligt geen enkele leidinggevende van wakker. Maar wat nou als het onschuldige geflirt over de mail en tijdens de borrel overgaat naar vlinders in je buik? Verliefd zijn op een collega is geen zeldzaam verschijnsel. Het is voor je eigen gemoedstoestand wel handig om te kijken wat je met deze gevoelens kan doen. Is het wederzijds? 

Is de liefde wederzijds? Bedenk dan goed wat je vervolgstappen zijn! Een relatie tussen twee medewerkers heeft niet altijd een happy ending, zowel privé als zakelijk gezien…Wees je bewust van de volgende scenario’s:

  • Geroddel en onrust op de werkvloer 
  • Collega’s die vinden dat je een voorkeursbehandeling krijgt omdat je een relatie hebt met een collega (of leidinggevende) 
  • Een kans dat één van jullie wordt overgeplaatst op een andere afdeling of locatie 
  • Een zéér ongemakkelijke sfeer op de werkvloer als de relatie strandt 

Regels over een relatie op de werkvloer

Kan het nou wel, of is het not done? Een relatie op de werkvloer is spannend, maar ook lastig omdat je werk en privé nóg beter gescheiden moet houden. 

“Een relatie tussen collega’s is in principe een privézaak” - Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocate

Wat zijn je rechten?

Volgens artikel 12 van de Grondwet en artikel 8 van de EVRM wordt het recht op privacy gegarandeerd. Hieronder valt ook het recht op vrije partnerkeuze. 

Ondanks het feit dat het bij wet niet verboden is een relatie te hebben op de werkvloer, moeten jullie er allebei voor zorgen dat de werkverhoudingen goed blijven. Een baas mag je niet ontslaan op basis van het feit dat je een relatie hebt met een collega. Er kan wel een dossier over jou (en je collega) worden opgebouwd als jullie werkprestaties bijvoorbeeld verslechteren als gevolg van jullie relatie. Een baas mag niet zomaar je privémail checken, maar denk er wel aan dat je werkmail wordt opgeslagen op de werkserver. 

Moet je je leidinggevende op de hoogte stellen van jullie relatie? 

Wanneer er een meldplicht is binnen het bedrijf over relaties op de werkvloer, moeten jullie je relatie kenbaar maken. Zo’n meldplicht staat vaak vermeld in een gedragscode of personeelshandboek. Gelukkig betekent dit niet meteen dat één van jullie wordt ontslagen of overgeplaatst. Een leidinggevende zal naar de situatie kijken en oordelen of de relatie op de werkvloer werkbaar is. 

Seks op de werkvloer 

Ben jij niet zo’n voorstander van werk en privé strikt gescheiden houden? Dan kunnen jullie ook privé - lees intieme - momenten op werk uitproberen. Waar ieder ander vaak pas kan seksen na werktijd, zien jullie elkaar ook op de werkvloer. Bij zijn of haar lach, knipoog of uitdagend appje, word je al hitsig… Is het bij jullie op werk mogelijk om een bila’tje naar een ander niveau te tillen? Let’s do it! Dit zijn de meest gebruikte plekken voor seks op de werkvloer

  • Opbergruimte 
  • Eigen bureau
  • Vergaderzaal 
  • Lift
  • Toilet 

Let op! Spanning en sensatie is hartstikke leuk. Seks op de werkvloer kan enorm spannend zijn. Maar wanneer jullie worden betrapt op seksuele activiteiten op de werkvloer mag een werkgever je wél ontslaan! Seks daarom op werk op eigen risico en zorg ervoor dat je niet wordt betrapt, als je baan je lief is… 

Lees ook: Onderhandelen over een hoger loon: dat doe je zo