Hoeveel kost een gemiddelde bruiloft?

Relaties door Chloe

Fantaseerde je als klein meisje al over je trouwdag? Over de perfecte jurk, een droomlocatie en natuurlijk niet te vergeten, de droomman of -vrouw met wie jij de rest van je leven wilt delen. Waar je (nog steeds) liever niet over fantaseerd is het prijskaartje wat aan een huwelijksdag hangt. Natuurlijk moet de Big Day een sprookje worden, maar hier staat wel wat tegenover. Wij leggen je uit hoeveel een bruiloft nou écht kost.

iStock

Lees ook: Checklist bruiloft: de ultieme voorbereiding voor als je gaat trouwen

Je kan jullie bruiloft zo duur maken als jullie zelf willen. In principe kan je met ieder budget een bruiloft regelen, maar verwacht niet dat je voor een dubbeltje op de eerste rij zit. Als jij echt je dream wedding wilt dan zal je flink in de buidel moeten tasten.

Kosten van trouwjurk en -pak

De jurk zal voor bijna iedere vrouw de belangrijkste uitgave zijn tijdens een bruiloft. Dit is jóuw dag en daar hoort een droomjurk bij. Hiervoor moet je al snel zo’n €2.000,- rekenen inclusief de accessoires en het vermaken van de jurk voor the perfect fit. De prijs kan flink stijgen als je kiest voor een duurdere stof en veel details. Heb je wat minder te besteden? Bezoek dan bijvoorbeeld een outlet waar ze trouwjurken verkopen. Hierbij heb je vaak hoge kortingen en toch een nieuwe jurk. Je kunt er ook voor kiezen om een trouwjurk te huren. Ook de prijzen van een trouwpak voor je aanstaande liegen er niet om. Voor een volledig pak inclusief vermaken tik het al snel de €900,- aan. 

Foto- en videograaf op je bruiloft

Natuurlijk is je trouwdag onvergetelijk, maar een fotograaf zal al deze mooie herinneringen voor eeuwig vastleggen. Een goede trouwfotograaf is daarom ook zeker het investeren waard. Een echte professional zal de mooiste momenten van jullie trouwdag vastleggen. Een trouwfotograaf is van begin tot eind aan het werk. Stel daarom een budget van zo’n €1.500,- in voor een hele dag. Ook kan je investeren in een videograaf om je trouwdag te vereeuwigen. De kosten hiervan zijn vaak net iets hoger dan die van een fotograaf, maar dan heb je wel een te gekke after movie van je trouwdag.

Kosten van trouwlocatie

De prijsverschillen van trouwlocaties zijn enorm groot. Het hangt vooral af van het aantal gasten dat je uitnodigt. Daarbij kan de catering ook geregeld worden door de trouwlocatie zelf in plaats van een externe cateraar. Door de catering ook bij de locatie af te nemen kun je vaak ook nog geld besparen. Voor een hele dag inclusief ceremonie en receptie moet je uitgaan van minimaal zo’n €5.000,- voor 50 gasten. Wil je ook een spetterend eindfeest met lekkere drankjes? Reken dan nog ongeveer €2.500,- extra. 

Prijskaartje van trouwringen

Natuurlijk zijn de trouwringen niet te missen in dit rijtje. Je kan kiezen voor een standaard setje ringen, deze zijn er al vanaf €750,-. Maar het is natuurlijk niet heel leuk als er nog 100 stellen zijn met exact dezelfde trouwringen als jullie. Daarom kiezen veel stellen er voor om een eigen ontwerp te laten maken. Dit kost gemiddeld zo’n €1.250,-.

kosten bruiloft

Kosten bruiloft: alles op een rijtje

Nu komt er naast het bovengenoemde natuurlijk nog veel meer bij, we zijn er namelijk nog lang niet. Daarom hebben we hier alle kosten even voor je op een rijtje gezet. De kosten zijn gebaseerd op een trouwdag met 50 gasten. 

 • Trouwjurk                              €2.000,-
 • Trouwpak                               €900,-
 • Kleding bruidskinderen       €200.-
 • Locatie + catering                  €7.500,-
 • Fotograaf                               €1.500.-
 • Videograaf                             €1.600.-
 • Trouwringen                          €1.250,-
 • Make-up bruid                       €170,-
 • Bruidskapsel                          €200,-
 • Muziek                                   €1.200,-
 • Trouwambtenaar                  €750,-
 • Bruidstaart                            €350,-
 • Bruidsboeket                         €150,-
 • Styling                                   €3.000,-
 • Trouwkaarten                       €150,-
 • Trouwauto (4 uur)                 €350,-
 • Huwelijksnacht (hotel)         €300,-
 • Huwelijksreis                        €2.500.-
 • Huwelijksbedankjes             €230,-

Totaal komen we dan op een eindtotaal van €24.300. Dat is even schrikken, maar het kan natuurlijk ook goedkoper. Je kunt op veel dingen besparen en natuurlijk hoef je niet alles op te nemen uit de bovenstaande lijst. Neem je budget altijd wat ruimer dan wat je verwacht dat het gaat kosten. Als iets dan wat duurder uitvalt hoef je niet in paniek te raken dat je dat niet kan betalen omdat jullie een heel strak budget hebben. Er zullen altijd nog kosten bijkomen waar je vooraf niet op gerekend hebt. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie de dag van je leven hebben en jullie nergens anders mee bezig hoeven houden dan met elkaar.

Lees ook: 3 x Vreselijke bridezilla-verhalen waar onze nekharen van overeind springen