Wat is het verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen?

Relaties door Chloe

Jullie zijn klaar voor de volgende stap. Jullie willen je relatie wettelijk vastleggen, maar nu komt de vraag: ‘Gaan we voor trouwen of een geregistreerd partnerschap?’ Hoewel een geregistreerd partnerschap lang niet zo romantisch klinkt als trouwen, heeft het veel overeenkomsten. De laatste jaren is het steeds moeilijker geworden deze twee van elkaar te onderscheiden. Daarom vertellen wij jou wat het verschil is tussen geregistreerd partnerschap en trouwen.

iStock

Lees ook: Samenwonen? Met deze tips blijft het leuk

De registratie

Zodra je hebt besloten dat jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, moeten jullie een afspraak maken bij de gemeente. In beide gevallen tekenen jullie een verklaring. Ook hier moeten getuigen bij zijn. Jullie mogen twee tot vier getuigen meenemen. Bedenk dus goed wie je hierbij wilt hebben. Als jullie gaan trouwen zijn dit natuurlijk ook de getuigen op de trouwdag zelf. In deze verklaring staan bijvoorbeeld dingen als het erfrecht en de verdeling van jullie bezittingen.

Kinderen

Zijn jullie een heterostel en willen jullie naast levenspartners ook ouders worden? Ook als jullie kinderen krijgen zijn er geen verschillen tussen in het huwelijksbootje stappen en alleen een formele handtekening zetten. Is er een baby op komst? Dan zal jouw man direct als vader gezien worden door de overheid. Het kind hoeft dus niet door de vader erkent te worden. Dit geldt helaas niet voor homoseksuele koppels. Alleen de biologische moeder heeft gezag over het kind, behalve in geval van adoptie.

Wat is dan het verschil?

  • ‘Ja ik wil.’ Bij een huwelijk moeten jullie elkaar het jawoord geven om het huwelijk vast te leggen. Dit is niet nodig bij een geregistreerd partnerschap. 
  • Hier gaan we natuurlijk niet van uit, maar wanneer jullie de relatie beëindigen zullen jullie als getrouwd stel naar de rechter moeten stappen. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit ook via een notaris of advocaat, tenzij jullie minderjarige kinderen hebben.
  • Het is mogelijk om je geregistreerde partnerschap om te zetten in een huwelijk. Andersom kan echter niet. Je kan dus eerst kiezen voor een geregistreerd partnerschap, en op latere leeftijd te gaan trouwen. Wanneer je trouwt dan is er no way back. De enige manier om het huwelijk te verbreken is door te scheiden.
  • Plannen om naar het buitenland te verhuizen? Een geregistreerd partnerschap wordt niet overal erkend. Ook als jullie geregistreerd partnerschap is omgezet naar een huwelijk kan het voorkomen dat het niet erkend wordt in het buitenland, zelfs in Europa. Landen in Europa waar jullie geregistreerd partnerschap niet wordt erkend zijn Bulgarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije.

via GIPHY

 

Lees ook: 7 betaalbare trouwlocaties in het buitenland