Samenwonen? Met deze tips blijft het leuk

Relaties door Redactie Ze.nl

Gedurende ons leven zijn er een aantal levensveranderende gebeurtenissen waar we naar uitkijken. Naar de middelbare school, kinderen krijgen, een huis kopen en voor het eerst met je partner gaan samenwonen. Waar samenwonen bij het ene stel heel natuurlijk en soepel verloopt, kan het bij het andere stel stroef en met de nodige obstakels verlopen. Samenwonen kan dan ook het begin van iets moois zijn, maar het kan ook net zo goed het begin van het einde betekenen. Je leest hier dan ook enkele tips die je helpen om het samenwonen niet alleen leuk te maken, maar ook te houden!

samenwonen

Blijf werken

Blijf werken, en dan bedoelen we in dit geval niet voor een werkgever. Blijf werken aan je relatie en neem niets voor lief. Veel mensen maken de fout te denken dat de buit binnen is. Je hebt het hart van je grote liefde voor je gewonnen, maar zorg dat je het niet weer verliest. Blijf elkaar aandacht geven, geef complimentjes en plan nog steeds romantische avondjes in.

Neem samen beslissingen

De grote uitdagingen van het samenwonen beginnen al bij het woonklaar maken van je huis. Behang uitzoeken, kiezen voor een bepaalde stijl en zelfs zaken als het kiezen van een verzekeringsmaatschappij voor je inboedelverzekering kunnen bij pittigere stellen al de nodige frictie opsteken. Overleg met elkaar, ook als het gaat om de uitkomsten van een energievergelijker voor het kiezen voor de, voor jullie, beste leverancier van energie. Door samen na te denken over belangrijke beslissingen zet je niemand buitenspel en staan jullie altijd samen achter de keuze, ook wanneer het achteraf niet de juiste blijkt te zijn.

Geef elkaar de ruimte

Als je intens verliefd bent, wil je zoveel mogelijk bij elkaar zijn. Toch hebben we allemaal wel eens een slechte dag of zitten we niet zo goed in ons vel. Merk je dat je partner ergens mee zit, kijk dan of hij of zij er over wil praten. Wellicht is je partner er niet aan toe om erover te praten of is er gewoon sprake van een irritatie die vanzelf wel weggaat. Laat elkaar met rust en geef elkaar de ruimte hiervoor. Door steeds maar door te gaan en iemand te wijzen op het slechte humeur, wordt de sfeer er niet beter op. Heb je hier zelf last van, kies dan een manier om je af te reageren. Ga bijvoorbeeld even naar buiten om een stukje te lopen. Ga in ieder geval nooit met wat heftigere ruzies zomaar dingen roepen. Je bedoelt het misschien niet letterlijk, maar eenmaal uitgesproken, zijn kwetsende dingen niet meer terug te draaien.

Zeg wat je bedoelt en bedoel wat je zegt

Aan halve woorden heeft niemand iets. Zeg gewoon wat je wilt en wat je verwacht. Aan aannames heeft niemand iets en er kunnen makkelijk misverstanden ontstaan. Wil je dat je partner stofzuigt, vraag het dan gewoon. Doe nooit de aanname dat hij zelf wel ziet dat de vloer vies is. Misschien vindt hij wel dat het meevalt. Dit voorkomt onnodige frustraties.

Lees ook: 6 vragen om aan je partner te stellen voordat je gaat samenwonen