Lifestyle / Media
Media

18 feitjes over Gilmore Girls die je nog niet kende

Hoewel de laatste aflevering in 2007 verscheen, heeft de serie na 10 jaar nog steeds diehard fans. Zeker nu de serie op Netflix staat, zou je eindeloos kunnen bingewatchen. Toch zijn er, ook als groot fan, veel dingen die je niet weet over de serie. 

Lees ook: 9 verhaallijnen uit friends die eigenlijk helemaal niet klopten

1. De show is geïnspireerd op een echte plek 

De maker van de serie, Amy Sherman Palladino, was in Washington, Connecticut, toen ze geïnspireerd raakte om de serie Gilmore Girls te maken. Specifiek de diner, die bekend is uit de serie, was de inspiratiebron. Toen de serveerster het te druk had met bedienen, schonken de gasten in de diner zelf hun koffie in. Dit gaf Amy het idee van Stars Hollow en zo was het begin van Gilmore Girls geboren.

2. Gilmore Girls was Alexis Bledels doorbraak

Alexis Bledel heeft een indrukwekkend cv, maar voor Gilmore Girls was ze nog een groentje op acteergebied. Gilmore Girls was haar eerste echte klus als actrice en het opstapje voor haar carrière.

3. ‘Lane’ was 27 jaar

Keiko Agena, die de rol van Rory’s beste vriendin Lane vertolkte, was 27 jaar toen de serie in première ging. Haar personage is dan 16 jaar oud, waardoor het leeftijdsverschil tussen de actrice en personage maar liefst 11 jaar is.

4. Er was nog geen pilot geschreven voor de show begon

Je zou je het misschien niet kunnen voorstellen, maar het is toch echt waar. Er stond nog geen eerste aflevering op papier, toen de serie door het televisienetwerk gekocht werd. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en merken we daar in de pilot-aflevering niet veel van.

via GIPHY

5. Liza Weil deed auditie voor Rory Gilmore, niet voor Paris Geller

De rol van Paris Geller lijkt Liza Weil op het lijf geschreven, maar in werkelijkheid heeft ze nooit auditie gedaan voor deze pittige tante. Weil ging eigenlijk voor de rol van Rory Gilmore. Die kreeg Alexis Bledel, maar de producers vonden Liza zo leuk, dat ze later speciaal voor haar een nieuw personage creëerden: Paris Geller.

6. Er zat geen koffie in de kop van Rory

Weer een illusie armer: Alexis Bledel dronk helemaal geen koffie. Say what? In de serie is vaak te zien hoe personage Rory ‘koffie’ drinkt, maar niks is minder waar. De actrice hield helemaal niet van koffie, dus zat er altijd cola in haar mok.

7. Lauren Graham en Alexis Bledel hadden elkaar nog nooit ontmoet

De hechte band tussen Rory en moeder Lorelai lijkt bijna echt, maar de twee actrices hadden elkaar daarvoor nog nooit ontmoet. Dit komt omdat Alexis Bledel de rol van Rory pas 6 maanden voor de opnames kreeg. Toen ze de eerste aflevering van de serie opnamen, zagen ze elkaar voor het eerst. Gelukkig klikte het meteen tussen 'moeder en dochter'.

8. Luke zou bijna nooit bestaan hebben

Luke, Lorelai’s vriend, is haast niet weg te denken uit de serie. Toch had hij bijna niet bestaan. De eigenaar van the diner zou oorspronkelijk een vrouw zijn, maar om de hoeveelheid mannen en vrouwen in de serie te balanceren, werd het toch een man. In eerste instantie zou Luke een kleine rolletje hebben, maar vanwege de goede klik tussen Lauren Graham en Scott Patterson (Luke), werd hij een vast gezicht.

via GIPHY

9. Waarom Lauren Graham vaak haar arm om Alexis had

Omdat Alexis Bledel geen acteerervaring had, moest ze regelmatig gestuurd worden. Lauren Graham deed dit vaak letterlijk. Ze sloeg haar arm om Alexis heen om haar in de goede richting te sturen.

10. De reden van Jess’ komst

Houd jullie hart vast, #teamjess. De enige reden dat Jess te zien was in Gilmore Girls, was om de relatie van Luke en Lorelai uit te stellen. Jess diende eigenlijk als een obstakel in de verhaallijn. Ouch. 

11. Ryan Gosling én Chris Pine deden auditie

Niemand minder dan Ryan Gosling heeft auditie gedaan voor Gilmore Girls. Helaas was zijn auditie niet goed genoeg en is hij nooit in Star Hollow terecht gekomen. Ook Chris Pine deed auditie, maar heeft het niet gehaald. Gelukkig is het helemaal goed gekomen met deze twee A-list acteurs.

12. De cast begreep de ‘pop culture’ referenties vaak niet

Door de hele serie heen zijn er verschillende - soms ingewikkelde - referenties naar popcultuur te horen. Zo noemt Lorelai de bekende dragqueen RuPaul en grapt Jesse over West Side Story. Misschien heb je deze en de vele andere referenties gemist, maar geen zorgen, je bent niet de enige. De cast van Gilmore Girls begreep de referenties zelf vaak ook niet, en moest googelen om te begrijpen wat er precies bedoeld werd.

13. Iedereen in de serie praatte snel, en dit is waarom

Het is vast ooit opgevallen dat de cast razendsnel praatte. Dat zit zo: het script van Gilmore Girls was namelijk opvallend lang: een gemiddeld script telt 40 tot 45 pagina’s, en dat van Gilmore Girls had er 75 tot 80 (!). Poe!

14. Aanzoek van Max had meer dan 

De aflevering waarin Max Lorelai ten huwelijk vraagt, verraste hij haar met 1.000 gele madeliefjes. In werkelijkheid bleken dat er véél meer te zijn.

via GIPHY

15. Er was eerst een andere Sookie

Melissa McCarthy is niet meer los te koppelen van personage Sookie, maar toch zou ze de rol bijna niet vertolkt hebben. Eigenlijk was Alex Borstein gecast voor de rol en er waren zelfs al beelden geschoten. Maar de makers van de serie vond McCarthy zo grappig, dat ze haar moesten hebben als Sookie en de rollen op het laatste moment veranderden. Alex Borstein ken je nu terug als de harpiste.

Bekijk hier de alternatieve pilot aflevering met Alex Bernstein als Sookie

16. Hep Alien is een anagram

Misschien herinner je je nog dat de beste vriendin van Rory, Lane, een band genaamd ‘Hep Alien’ had. Dit is niet zomaar. Deze naam is eigenlijk een anagram van Helen Pai, één van de Gilmore Girls producers. 

17. Het plot bevatte soms fouten

Als kijker valt het je misschien niet zo snel op, maar ook een serie als Gilmore Girls bevat fouten. Zo viert Rory in een aflevering haar 16everjaardag, terwijl er in de eerste aflevering bekend wordt gezegd dat ze al 16 jaar oud is. 

via GIPHY

18. De castleden mochten iets mee naar huis nemen

Na het filmen van de laatste afleveringen, mochten de castleden iets van de set mee naar huis nemen als aandenken. Zo koos Lauren Graham de lamp met de apen uit Lorelai's huis. Deze staat tegenwoordig niet in haar woonkamer, maar in haar garage, omdat ze de lamp toch niet zo mooi vindt.

Lees ook: 12 x romantische komedies die mannen ook leuk vinden

Beeld: GettyImages