Waarom je haar verliest na een zwangerschap

Kinderen door Laura

Yes, na je zwangerschap zul je merken dat je gaat 'ontzwangeren' en ook je kapsel doet mee. De vollere, dikke haardos die je tijdens je zwangerschap cadeau hebt gekregen, zal helaas ook weer uitdunnen. Hoe dat precies zit, leggen wij hier uit.

Lees ook: 26 dingen die nieuwe moeders (gaan) herkennen

Zwanger en haaruitval: van volle bos naar dun staartje

Op je hoofdkussen, in het doucheputje en vooral in je borstel. De meeste vrouwen zullen enkele maanden na de bevalling overal haren terugvinden. Waarom? Om dit uit te leggen moeten we teruggaan naar je zwangerschap. Terwijl jouw lichaam een mini-mensje creëert, maakt het allerlei extra hormonen aan. Dit zorgt niet alleen voor de beruchte mood swings, maar ook krijgen je lokken een boost. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat 95% van je haar in de groeifase blijft als je zwanger bent. Het resultaat is een langere en dikkere bos haar. Rondom de bevalling zal het oestrogeenlevel weer als vanouds worden. Het is dan een kwestie van tijd voordat je lokken uitdunnen.

Haaruitval na zwangerschap

Een aantal maanden of misschien zelfs een halfjaar na de bevalling, merk je dat je haren begint te kwijt te raken. Per dag verliest een mens 80 tot 100 haren, bij jou zal het misschien wel verdubbelen. Hoeveel haren zullen uitvallen en hoelang het duurt, verschilt per persoon. Sommige vrouwen vinden hele plukken haar in het doucheputje en zullen zelfs kalere plekken zien op het hoofd. Vooral als je donker haar hebt, valt het op. Dat is even schrikken! Maar maak je niet druk, je zult niet helemaal kaal worden. Het zijn enkel de 'extra haren' die verdwijnen. Eventuele 'kale' plekken kun je verdoezelen met speciale poeders in dezelfde haarkleur.

Mocht het echt uit de hand lopen, trek dan aan de bel en ga langs je huisarts.

Haaruitval tijdens zwangerschap

Het kan ook anders uitpakken. Sommige vrouwen die in verwachting zijn hebben juist meer last van haarverlies. Hoe dat komt? Iedereen reageert nou eenmaal een anders op hormonen.

Zo ga je om met haaruitval

Gelukkig sta je niet compleet machteloos. Er zijn wel een paar manieren om het haaruitval na je zwangerschap iets dragelijker te maken. Hier volgen een aantal tips.

  1. Probeer (extra) stress zoveel mogelijk te vermijden;
  2. Denk aan jezelf en zorg voor momenten van ontspanning en afleiding;
  3. Eet voeding die haargroei stimuleert: kaas, sinaasappels, spinazi, kip, vis en eieren;
  4. Slik extra vitamines en mineralen: Vitamine A, B-6, B-12 en C, eiwitten, ijzer en foliumzuur;
  5. Gebruik geen stijltang, krultang of föhn;
  6. Verf je haar niet: dat kan het haaruitval verergeren;
  7. Gebruik de juiste haarproducten, zoals dezen... 
 

Lees ook: Oppas kiezen: hier let je op