Oppas kiezen: hier let je op

Kinderen door Sandra E

Je hebt tijd voor jezelf nodig of wilt er samen met je partner even op uit. Dan is een goede, vertrouwde en leuke oppas die bij je gezin past erg belangrijk. Maar hoe vind je dan een goed oppas en waar let je op?

oppas kiezen

Lees ook: Als jouw kindje anderen pijn doet op de crèche

Wat vind je belangrijk in een oppas? 

Schrijf voor jezelf alvast op wat jij belangrijk vindt aan je ideale oppas. Wil je een oppas uit de buurt? Welke leeftijd vind je geschikt? Welke karaktereigenschappen passen bij jullie gezin? Hoeveel jaren ervaring vind je nodig? En wat wil je maximaal uitgeven? Dat je een lieve oppas zoekt is duidelijk, maar wat houdt lief in? Een goede oppas laat niet over zich heen lopen. Ze moet ook streng kunnen zijn. Schrijf van alles op wat jij belangrijk vindt. Hoe duidelijker jij daarin bent hoe makkelijker het is om op zoek te gaan naar een oppas.

Oppas kiezen? Vraag je omgeving 

Er zijn vast mensen in je omgeving die ervaring hebben met een oppas kiezen. Vraag eens na bij vriendinnen, de buren of kijk eens in het wijkkrantje. In dat laatste staan vaak ook advertenties van scholieren of studenten die een oppasbaantje zoeken. Dan heb je nog platformen zoals CharlyCares en Sitly op een oppas in de buurt te vinden.

Vraag naar ervaring 

Heb je inmiddels iemand gevonden? Nodig de potentiële babysitter uit voor een kennismakingsgesprek. Laat hem of haar wat over zichzelf vertellen en onderzoek of diegene ervaring heeft. Stel een aantal vragen waaruit blijkt dat hij of zij weet wat er te doen staat. Krijg je een onzeker antwoord? Dan is het misschien verstandig om verder te zoeken. Je kunt altijd afspreken om een middagje proef te draaien.

Volg je instinct om de juiste oppas te kiezen 

Het is niet niks om je kind toe te vertrouwen aan een vreemde. Het is ontzettend belangrijk dat jij (en je kinderen) een klik hebben met de oppas. Zegt je onderbuikgevoel dat het niet goed zit? Zoek dan weer verder! 

Lees ook: 10 x prachtige draagdoeken (en zo knoop je 'm)