Als jouw kindje anderen pijn doet op de crèche

Kinderen door Sandra E

Het zal je maar gebeuren, je haalt je uk, na een lange dag, op van de crèche en krijgt te horen dat je spruit weer uit het niets andere kindjes aan de haren trekt. Of zelfs bijt! Met een naar gevoel vertrek je naar huis. Wat nu?

Lees ook: Hé mama, weinig tijd om te sporten? Dit zijn de beste korte work-outs

Je hebt al van alles geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Spreekt en begrijpt je kindje al goed de taal? Jonge kinderen, vooral peuters doen iets voordat zij nadenken over de gevolgen. Meestal  Hij kan daar niets aan doen en straffen helpt daarom niet.

Energie of bepaalde ontwikkelingsfase

Bewegen ze veel op de crèche? Jouw kindje kan daar meer behoefte aan hebben. Het helpt om te ontspannen en ze kunnen hun energie kwijt. Verder kan het zijn dat jouw kindje in een bepaalde ontwikkelingsfase zit. Zo tussen de 18 maanden en 2 jaar vinden kinderen het nog moeilijk om te communiceren over hun behoeftes. Sommige kunnen zich niet goed verstaanbaar maken of kent zelf nog helemaal geen woorden en raken gefrustreerd. Dat uit zich in slaan, bijten of schoppen. Zo maakt jouw kind duidelijk dat het er niet mee eens is.

Laat de gevolgen zien

Doet jouw kindje anderen pijn op de crèche? En ging je weer met lood in je schoenen je spruit ophalen? Praat er thuis rustig over en maak duidelijk wat er gebeurt met een ander kindje wanneer jouw kindje boos wordt. De ander wordt bijvoorbeeld bang, verdrietig of ook boos.

Geef je zelf het goede voorbeeld?

Jij wilt dat jouw kindje niet slaat of schreeuwt. Doe het dan zelf ook niet. Jij bent immers hun voorbeeld. Verhef je stem niet als je jouw kind corrigeert, maar verlaag juist je stem. Ook al is je uk nog zo jong, je kunt tegen hem zeggen dat je ook wel eens boos bent en uitleggen wat je dan wel moet doen.

Het is nooit leuk om te horen dat jouw kindje anderen pijn doet op de crèche. Helpen bovenstaande tips niet? Ga dan ook eens in gesprek met de pedagogisch medewerker van de groep.

Lees ook: Marvellous Green is dé nieuwste Joolz kinderwagen 2019