4 slimme hints om kraambezoek weg te sturen

Kinderen door Sandra E

Die verre neef die maar blijft plakken tijdens het kraambezoek, je tante die zichzelf nog een glas wijn inschenkt. En jij? Je wilt het liefst weer naar bed en kijkt je bezoek de deur uit. Hartstikke leuk, al dat kraambezoek, maar bloedirritant als iemand te lang blijft hangen. Gelukkig kun je op een subtiele (en minder subtiele) manier hints geven om het bezoek de deur uit te krijgen.

Geef subtiel aan hoe lang een kraambezoek mag duren

Volgens de Nederlands etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema duurt een kraambezoek in de eerste dagen welgeteld 20 minuten. Daarna is het maximaal 45 minuten en na enkele weken kan het uitlopen tot een uur of anderhalf uur. Zo, steek die maar even in je zak. Niks geen gezelligheid van 2 uur, terwijl jij doodmoe op de bank zit. Als je merkt dat je visite nog niet wil vertrekken geef dan ook dat je héél erg moe bent. Zeg desnoods: de baby en ik gaan over vijf minuten een dutje doen. Dan is de boodschap wel duidelijk. 

Zorg dat de koelkast niet te vol staat: oftewel leeg

Hé, wat vervelend. Geen alcoholische versnaperingen en de hapjes zijn ook op. Tja, wat wil je, als kersverse ouders heb je echt geen tijd om de koelkast te vullen. Een beschuit met muisjes en een koffie of thee is voldoende.

Laat de luier lekker lang doorstinken

Je voelde het al knetteren op je arm. Je baby heeft weer groen/gele derrie geproduceerd. Jij ruikt zogenaamd niets, maar je bezoek denkt daar anders over. Gewoon laten zitten en net doen alsof je kamer langzaam verandert in een gierstal. Oké, geintje natuurlijk. Je hebt wel een mogelijkheid om te treuzelen tijdens het verschonen, zodat je bezoek zich gaat vervelen. Laat je bezoek weten dat 'dit wel even kan duren, dus het wel begrijpt als ze vertrekken'.

Bedenk een codewoord

Spreek samen met je partner een codewoord af. Als je het niet meer trekt met het bezoek dan weet hij dat hij het bezoek de deur uit moet werken. Jij vertrekt naar boven voor de voeding en komt uiteraard niet meer beneden. Dan moet het kwartje wel vallen.

Mocht je het liefst helemaal geen kraambezoek willen ontvangen dan kun je er altijd nog voor kiezen om een kraamfeest te geven. Zet er een begin en eindtijd bij. Dan ben je in één middag klaar.

Lees ook: Op kraambezoek: dit is de etiquette als je op babyvisite gaat