ZePapa: Jong geleerd is oud gedaan

Kinderen door David
“Anne goed helpen papa?”, vraagt Sanne als we samen de was opvouwen. Althans, ik vouw het op en zij haalt het weer uit elkaar. “Jazeker schat, Sanne doet goed helpen”, zeg ik bevestigend als ik voor de achtste keer dezelfde handdoek oprol.

Mantelzorg, de oplossing tegen luieruitslag!
Het zou een pakkende slogan van een Postbus 51-spotje kunnen zijn. Als Prinsjesdag 2013 ons iets geleerd heeft, is dat we er wederom op achteruit gaan. De boodschap is helder. De problematiek rondom de pensioenen en de zorg blijft onverminderd hoog. Nederland moet veranderen van een verzorgingsstaat in een participatiestaat. Om te voorkomen dat ik over 50 jaar in een 24-uurs luier mijn behoefte moet doen kan ik beter nu vast investeren in de volgende generatie. Want voorkomen is immers beter dan genezen.
 

Participatie
Beetje bij beetje proberen we La Diva te integreren in het huishouden. Nu ze alles nog leuk en interessant vindt moeten we onze slag slaan. Zodra ze ouder wordt gaat ze ondervinden dat deze klusjes helemaal niet zo leuk zijn en daarnaast ook nog eens enorm tijdrovend. Maar tegen die tijd kan ze niet meer terug en vindt ze haar naam steevast terug op het corveerooster.

Tot dan kan ze zich heerlijk uitleven in het huishouden. Helpen dus, zoals ze het zelf graag noemt. Het opvouwen van de was is toch wel haar favoriete onderdeel. En het wassen zelf is ook een mooie aangelegenheid. Minutenlang kan ze gefascineerd naar een draaiende wasmachine kijken alsof ze naar de nieuwe film van K3 tuurt. Soms krijgt de film echter een dramatische wending als ze in de gaten heeft dat Tutte, haar onvervangbare maar onwelriekende knuffeltje, ook meedraait in de trommel. 
 

Het ultieme doel
Veel aspecten zijn een kwestie van training. Alle activiteiten zijn onderdeel van een groter geheel en ter voorbereiding op het ultieme doel. Het is een traject wat een aantal maanden geleden is gestart en binnenkort zijn climax zal naderen. Het begon natuurlijk met de eerste stapjes. Gevolgd door de retourtjes afvalbak om rommel weg te gooien. Dit gedeelte gaat nog niet zonder problemen aangezien wij het niet altijd eens zijn over de definitie ‘rommel’. Daarnaast is het herkennen van verschillende kleuren en dranken is ook een belangrijk onderdeel maar ook hier kan nog een hoop winst geboekt worden. 
 
Als we al deze dingen onder de knie hebben kunnen we een poging wagen het ultieme doel te bereiken. Het halen van een ijskoud biertje uit de koelkast! Ik besef dat we nog een lange weg te gaan hebben dus genieten we ondertussen van elke stap. Want de reis is vaak mooier dan de eindbestemming. 

Lees hier Davids vorige ZePapa-columns!David is onze ZePapa-columnist en vader van Sanne, een dochter van twee jaar oud. Hij is samen met zijn vriendin Jennifer begonnen aan een lange reis met poepluiers, babyvakanties, aandachtspannes van een kind, en meer van die clichés. De wereld die altijd zo ver weg leek, is nu toch echt begonnen.

Met het schrijven van deze maandelijkse columns probeert hij de gebeurtenissen met wat humor te relativeren en zijn hoofd boven water te houden in deze nieuwe, bijzondere wereld!