Zo breng je je kind makkelijker naar bed

Kinderen door Sandra E

Bedtijd is vaak niet het leukste moment van de dag voor een kind en evenmin voor de ouders. Het is vaak een hele klus om een kind, laat staan meerdere, te laten slapen. Herken je die dagelijkse strijd? Wij geven je 5 tips om je kindje(s) makkelijker naar bed te brengen. 

Lees ook: De leukste babynamen uit Nederlandse tv-series

Tip 1: Bereid je kindje voor

Een kind dat plotseling uit zijn spel gerukt wordt, zal altijd protesteren. Bereid je kindje daarom altijd voor dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Begin door samen het speelgoed op te ruimen. Zo krijgt jouw kindje het idee dat er echt een einde aan de dag is gekomen.

Tip 2: Kies een vast tijdstip 

Hanteer een vast tijdstip waarop je begint met het zogenaamde bedritueel. Begin op tijd, want je kindje voelt feilloos aan wanneer je gestrest en gehaast bezig bent. Als jij ontspannen bent, zal hij of zij dat gevoel overnemen.

Tip 3: Hanteer een vaste routine

Kinderen hebben behoefte aan structuur. Gebruik daarom iedere dag dezelfde routine. Bijvoorbeeld: Naar boven, douchen, pyjama aan, tandjes poetsen, gedag zeggen en tot slot nog een boekje lezen. Je kind weet gelijk wat de bedoeling is.

Tip 4: Maak er een spelletje van 

Uitkleden is vaak het lastigste onderdeel van het naar bed brengen van je kindje. Het duurt lang, je kindje ligt te rollen op de grond of kruipt weg. Maak er een spelletje van om de boel te versnellen. Wat altijd werkt is een wedstrijdje doen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik denk niet dat het jou lukt om in vijf tellen je trui uit te trekken.’ Of maak een korte playlist met kinderliedjes en spreek af dat je kindje in bed moet liggen als de muziek afgelopen is. Laat je creativiteit de vrije loop en doe het samen. Ook kun je kiezen voor een leuk kinderbedje zoals een half hoogslapertje zodat jouw kinderen makkelijker naar bed willen.

Tip 5: Zie het als rustmoment voor jou 

Maak er voor jezelf ook een rustmoment van. Hoe druk je ook bent en hoe erg je er ook tegen het bedritueel opziet. Laat de boel de boel en creëer een qualitytime-momentje. Niets is toch fijner om de dag af te sluiten met het voorlezen aan een ontspannen en fris kindje?

Goedkoop speelgoed shop je met de Intertoys kortingscode!

Lees ook: Wat wordt de rol van je partner tijdens de bevalling?