'Emma' van de troon gestoten: dit waren de populairste babynamen in 2021

Kinderen door Jordan

Elk jaar wordt weer een lijst met de populairste babynamen gepubliceerd door de Sociale Verzekeringsbank. In 2021 zijn er in totaal 177.473 baby’s geboren die natuurlijk ook allemaal een naam hebben gekregen. Ben jij in verwachting of gewoon benieuwd welke namen het populairst waren?

Lees ook: 33 meisjesnamen geïnspireerd op de maan en sterren

De uitblinkers

De namenlijst is weer gepubliceerd door de Sociale Verzekeringsbank. Ook dit jaar geeft de lijst een duidelijk overzicht van trends voor babynamen. Voorgaande jaren stond Emma altijd op nummer één, maar in 2021 is de naam Julia het populairst. In 2021 hebben 753 meisjes deze naam gekregen. Voor de jongens is Noah voor de derde keer op rij de populairste naam. In totaal hebben 945 jongens deze naam gekregen. Vooral korte, krachtige namen zijn nog steeds erg in. Ook worden er veel namen uit de sport- en entertainmentwereld gekozen. Zo werden er 450 jongens met de naam Max geboren, van onze F1-wereldkampioen Max Verstappen natuurlijk. Ook kwamen er 113 Frenkies bij, dat waren er in 2020 slechts 80, en ook de naam Zayn werd 425 keer gekozen. 

Terugkerende namen

Er staan ook veel buitenlandse namen op de lijst, zoals Olivia, James, Liam, Luca en Mila. Maar ook de typische Nederlandse namen Daan, Sem en Milou halen nog steeds de lijst. En zelfs de bijbelse namen zoals Sem, Levi, Saar en Sara blijven terugkomen. Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht legt de trend uit: “Vooral Amerika lijkt het voorbeeld te geven. Veranderingen in populariteit gaan langzaam maar gestaag: pas na zo’n 25 jaar- een generatie- zien we weer een nieuwe toplijst.” 

Top tien babynamen 2021

Voor jongens is de top tien als volgt:

 1. Noah
 2. Lucas
 3. Sem
 4. Daan
 5. Levi
 6. Liam
 7. James
 8. Finn
 9. Luca
 10. Milan

Voor de meisjes is het:

 1. Julia
 2. Mila
 3. Emma
 4. Nora
 5. Olivia
 6. Sophie
 7. Tess
 8. Milou
 9. Zoë
 10. Yara

Lees ook: Op kraambezoek: dit is de etiquette als je op babyvisite gaat