Hoelang duurt een bevalling?

Zwanger door Sandra E

Vanwege allerlei horrorverhalen van vriendinnen en het internet, is de bevalling vast niet iets waar je je op verheugt. Natuurlijk kijk je ernaar uit om je kindje voor het eerst vast te houden, maar de uren pijn lijden vooraf blijft een angst voor veel vrouwen. Waarschijnlijk zul je het jezelf meerdere malen afvragen: hoelang gaat de bevalling duren?

Lees ook:Babyproof reisbestemmingen in Europa

Hoelang duurt de bevalling?

Hoelang een bevalling duurt is natuurlijk niet exact te voorspellen. Het liefst wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn, want dat het pijn gaat doen staat vast. Iedere vrouw zal in haar eigen tempo bevallen. De één bevalt heel snel en de ander doet er gewoon wat langer over. Vergelijk jezelf dan ook absoluut niet met andere vrouwen. Ook per zwangerschap verschilt de duur van de bevalling.

De eerste ontsluitingswee

Begint de eerste ontsluitingswee? Dan duurt het meestal 4 tot 14 uur voor er volledige ontsluiting is en je kunt gaan persen. Helaas moeten we je teleurstellen en duurt het bij een eerste bevalling vaak toch wat langer. Jouw baarmoedermond is dan nog stug en gaat daardoor minder makkelijk open. De weeën die je hebt zorgen ervoor dat je baarmoedermond eerst soepel en dan dunner wordt. Hoe snel het gaat, hangt ook af van de weeën. Als de weeën heel sterk zijn en vaak komen gaat de bevalling ook sneller.

Persen

Als het punt is bereikt dat je volledige tien centimeter ontsluiting hebt, krijg je het gevoel dat je moet poepen. En je kunt niet meer ophouden… dat is de persdrang. Je mag dus persen en bij een eerste kindje duurt dit gemiddeld een uur, maar dit kan natuurlijk ook uitlopen tot twee uur. Ook bij een tweede kindje zal het persen vaak sneller gaan. Van 5 minuten tot 1 uur.

Hoe graag wij ook zouden willen, we kunnen helaas geen voorspelling doen over hoelang een bevalling duurt. Elke bevalling  verloopt anders, iedere vrouw is anders en elk lichaam is anders.

Lees ook: 4 slimme hints om kraambezoek weg te sturen