Is de kans op een postnatale depressie groter bij een zoon?

Mama door Redactie Ze.nl

Het is een nachtmerrie voor elke zwangere vrouw: een postnatale depressie. We hadden er nog niet over nagedacht, maar er zijn onderzoeken gedaan naar hoe vaak een postnatale depressie voorkomt bij het krijgen van een meisje tegenover als je een jongetje krijgt. En wat blijkt? Het verschil is flink wat groter dan we dachten. 

Postnatale depressie

Wat is een postnatale depressie?

Misschien goed om eerst toe te lichten wat een postnatale depressie is. Een postnatale depressie, of ook wel postpartum depressie genoemd, kan ervoor zorgen dat een moeder zich lange tijd somber, prikkelbaar en neerslachtig voelt na de geboorte van haar baby. Vaak gebeurt een postnatale depressie niet direct na de bevalling, maar duurt dit enkele weken of maanden. Een postnatale depressie kan soms wel maandenlang duren. Deze postnatale depressie is overigens niet te verwarren met de ‘baby blues’, waar zo’n 50 tot 80% mee van alle zojuist bevallen vrouwen mee te maken krijgt. De baby blues ontstaat tussen de derde en tiende dag na de bevalling en komt voornamelijk door hormoonschommelingen. Dit is een normale reactie van het lichaam. Toch houdt dit gevoel bij zo’n 10-20% van de vrouwen voor een langere tijd aan. Hierbij spreken we van een postnatale depressie. Dit ontstaat vaak rond de vierde maand na de bevalling. Het kan dus zijn dat je na je bevalling de baby blues hebt, dit vervolgens wegebt, maar je neerslachtige gevoel na enkele maanden terugkeert. 

Grotere kans op postnatale depressie bij zoon

De kans op een postnatale depressie blijkt uit onderzoek groter als je bevallen bent van een jongen. Het onderzoek, gepubliceerd in Social Science & Medicine, laat zien dat de kans maar liefst 71 tot 79% groter is als je bevallen bent van een zoon. Waardoor dit precies komt, is nog niet duidelijk. Wel is gebleken dat de kans op een zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapssuiker groter is bij het krijgen van een jongetje. Hierbij speelt het immuunsysteem een belangrijke rol. Jongens lijken een hogere ontstekingsrespons op te roepen, die weer de oorzaak kunnen zijn van een postnatale depressie. Heb je complicaties bij de geboorte, waardoor er nog meer ontstekingen op kunnen treden, dan neemt de kans op een postnatale depressie met maar liefst 174% toe. Heftig!

Lees ook: Op kraambezoek: dit is de etiquette als je op babyvisite gaat