Hoe snel groeit haar? 6 tips voor snellere haargroei!

Haar door Laura

Wie kent de eeuwige worsteling niet: ben je net blij met je haarlengte, moet je alweer naar de kapper. Voilà, je bent terug bij af. Zo kom je dus nooit aan dat Rapunzel-kapsel. Hoe snel groeit haar eigenlijk en zijn er trucjes om je haargroei een boost te geven? Wij zochten het haarfijn (ha ha) uit.

Lees ook: De beste kappers in Utrecht

Hoe snel groeit haar per week?

Je haar groeit ongeveer één centimeter per maand. Dat is dus gemiddeld 12 centimeter per jaar. Per persoon kan het iets afwijken hoe snel haar groeit. Ook het jaargetijde heeft invloed op hoe snel je haar groeit. Misschien heb je het zelf gemerkt: in de zomer groeien je lokken harder.

Haargroei zit wel iets ingewikkelder in elkaar dan men denkt. Het is niet zo dat je haar tot in de eeuwigheid doorgroeit. "Een hoofdhaar neemt ongeveer twee tot zes jaar lang in lengte toe en komt dan in een soort rustfase terecht", vertelt Kurt Stenn, voormalig hoogleraar dermatologie aan de Yale-universiteit. "Dan is de maximale lengte bereikt. Na enkele maanden valt hij uit om ruimte te maken voor een nieuwe spriet." Hoe lang de groeifase van een haar is, hangt af van je geslacht en leeftijd.

De fases van een haar

Hoe snel een één haar groeit en hoe lang deze kan worden, hangt af van de fase waarin het hoofdhaar zich bevindt. Het haar op ons hoofd kent drie fases: de anagene, de katagene en de telogene fase. De eerste fase is de groeifase en kan zo’n 3 tot 5 jaar duren. Er zijn ook uitzonderingen waarbij de fase 10 jaar duurt. Zo’n 90% van je hoofdhaar zit in deze fase. Dan belandt je haar in de tweede fase: de haar wordt dan ‘ontkoppeld’ van haarzakje. Dit duurt slechts zo’n 1 tot 2 weken. In de laatste fase valt de haar uit. Dit gebeurt meestal na zo’n 3 tot 6 maanden. Wanneer deze uitvalfase eindigt, breekt er weer een nieuwe groeifase van het haarzakje aan. Ook als je een haar bij de wortel eruit trekt, reageert het haarzakje door een nieuwe haar aan te maken.

Hoe snel groeit haar door knippen?

Veel mensen denken dat een knipbeurt ervoor zorgt dat je haar weer of sneller gaat groeien. Is dit waar? Het antwoord is 'nee'. Haren zijn in werkelijkheid afgestorven cellen zonder zenuwen: je haren hebben dus geen idee dat ze naar de kapper zijn geweest. "De enige die daarvan op de hoogte is, ben jijzelf", vertelt Stenn. "Hierdoor verandert er niks aan de haargroei, al oogt het mogelijk gezonder en dikker doordat de versleten haarpunten zijn verwijderd." Bovendien is het zo: hoe korter het haar, hoe sneller het lijkt te groeien.

Manieren om je haar sneller te laten groeien

Nu we de vraag 'hoe snel groeit haar' beantwoord hebben, volgt de tweede vraag: 'kun je je haar sneller laten groeien?'. Het antwoord is 'ja', maar is er een 'maar.' Er zijn namelijk geen wondermiddelen voor Rapunzel-lokken, maar de volgende manieren kunnen wel helpen.

1. Borstelen

Jazeker! Het borstelen van je haar, kan de haargroei bevorderen. De borstelbeweging stimuleert de haarzakjes en activeert deze. Een tot twee keer per dag een borstel door je haar halen is voldoende. Let erop dat je wel zachtjes borstelt, anders breken je haren juist snel af.

2. Meer proteïne 

Proteïne is een belangrijke bron voor haargroei. Proteïnes zitten in voeding (eieren, vlees, melk, vis), verschillende haarmaskers en aloë vera.

3. Water drinken

Water is goed voor elk. Water ondersteunt je lichaam bij het opbouwen van haren. Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water om je haar in topconditie te houden.

4. Zonlicht

Misschien wist je al dat je haar sneller groeit in de zomer dan in de winter. Wist je ook al waarom? Het is dankzij de vitamine D die je huid zelf aanmaakt door zonlicht dat je lokken in je zomer vlugger lang worden. Let er wel op dat je hoofdhuid niet verbrandt!

5. Goede verzorging

Eén haar groeit dus gemiddeld 3 tot 5 jaar... moet je nagaan hoe oud je onderste punten zijn. Doordat ze al heel wat jaartjes meegaan, kunnen ze droog worden. Verwen je lokken door wekelijks een haarmasker op oliebasis, met name in je punten.

 

6. Inversie methode

Een aantal jaar geleden dook de term opeens overal op: the inversion method. Of in het Nederlands: de inversie methode. Dankzij deze truc zou je haar in één week zo'n 2,5 centimeter groeien. Dat is dus wat normaal gesproken 2,5 maand duurt! In deze video legt een beautyblogger Tara Michelle uit hoe en wat de methode is. En ja: het werkt dus echt!

Lees ook: Lang haar in laagjes: dit zijn de mooiste kapsels