Lang haar in laagjes: dit zijn de mooiste kapsels

Haar door Roos

Wat haar betreft zijn we allemaal weleens toe aan wat nieuws. Ben jij klaar voor een frisse wind door je haren, maar ben je nog niet klaar om afscheid te nemen van je lange lokken? Dan kan het leuk zijn om lang haar in laagjes te laten knippen. Dun, dik, stijl of krul, voor verschillende haartypes hebben laagjes een andere uitwerking. Benieuwd wat het voor jouw haar kan betekenen? Lees dan snel verder.

Lang haar in laagjes

Lees ook: Hierdoor krijg je superpluizig haar zonder dat je het weet

Lang haar in laagjes

Leuk hoor, die lagen in je haar, maar binnen de laagjesafdeling zijn er veel verschillende soorten. Zo heb je lange laagjes, die met name in het uiteinde van je haar worden aangebracht. Deze lange laagjes verschillen qua afstand minder van elkaar dan korte laagjes, die, zoals de naam al doet vermoeden, dichter bij de haarwortels worden aangebracht. Korte laagjes kunnen ervoor zorgen dat het haar aan het uiteinde wat dunner oogt, terwijl lange laagjes zorgen voor meer volume.

Lange laagjes passen dan ook het beste bij lang haar, liefst zelfs met een beetje slag erin. Zo wordt ook de welbekende 'boho stijl' gecreëerd. Je weet wel, van dat zeemeerminnenhaar, waarbij de blonde lokken eindeloos lijken te golven. Het fijne aan lang haar in laagjes is dat het je haar voller én langer doet lijken. En dat zijn twee vliegen die je met alle liefde in één klap slaat!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blake Lively FanπŸ’•πŸ’“ (@blakelivelyforeverrrr) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @missyveyret on

 

Verschillende soorten laagjes

Toch is lang haar in laagjes niet geschikt voor ieder haartype. Het is slim om te bedenken welk haartype en welke gezichtsvorm je hebt. Vraag dan ook eerst advies aan je kapper, voordat je de schaar erin laat zitten. Het is per haartype namelijk verschillend welke laagjes er het beste bij passen. Voor mensen met dik haar zijn laagjes ideaal om hun dikke lokken uit te dunnen. Terwijl je laagjes met een gemiddelde haardikte juist in je voordeel kunt laten werken, namelijk om meer dimensie en diepte in het haar te creëren.

Naast lange en korte laagjes, heb je ook klassieke laagjes. Hierbij worden alleen wat plukjes aan de voorkant korter geknipt, zodat je haar speels om je gezicht valt. Dit is een subtiele manier om dimensie in je haar te creëeren. Extra leuk: als je je haar opsteekt vallen de plukjes er aan de voorkant uit. Zulke nonchy opsteekkapsels zie je tegenwoordig overal.

Zijn klassieke laagjes je nèt iets te braaf? Ga dan voor ruige laagjes. Klinkt heftig, maar dat valt best mee. Deze laagjes worden meestal met een mesje aangebracht, zodat het een rommeliger effect heeft en je haar meer textuur geeft. Het past bijvoorbeeld perfect bij een pony. Er zit alleen wel een kanttekening bij: als je droog of pluizig haar hebt, is deze methode niet het beste. Een mesje zorgt er namelijk voor dat je haar nog pluiziger kan ogen en daar zit je vast niet op te wachten.

lang haar in laagjes

Lang haar in laagjes: fijn steil haar

Heb je dun haar en wil je je lokken graag wat voller laten lijken? Dan is het niet direct een goed plan om laagjes in je lange lokken te laten knippen. Dun en steil haar heeft met laagjes namelijk de neiging om springerig te worden en dat is juist niet het effect dat je wil bereiken. Maar niet getreurd, er is voor jou een andere manier om volume te creëren. Veel beter past een ‘blunt cut’ namelijk bij jouw haartype. Daarbij laat je je haar kaarsrecht aan de onderkant afknippen, zodat je meer volume in je lokken krijgt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tania Sarin Araradian (@taniasarin) on

Krullen

Ben je gezegend met een mooie bos krullen en vraag je je af of laagjes geschikt zijn voor gekruld haar? Dan is het allereerst een goed idee om advies bij je kapper in te winnen. De ene krul is de ander immers niet. Kies sowieso voor lange lagen in je krullende lokken. Bij korte laagjes heeft je krullende haar namelijk de neiging om nog meer te gaan krullen, waardoor het een afgeronde aanblik krijgt. En dat zal niet het gewensde effect geven. Toch hangt het af van de textuur en dichtheid van je krullen. Laat je dus altijd even adviseren door je kapper.

lang haar in laagjes

 
 

Lees ook: Bruin haar? Zo weet je of blond jou goed staat 

Beeld: Getty, Brunopress