Lifestyle / Wonen
Wonen

Frituurpan schoonmaken: dat doe je zo

Er gaat niets boven knapperige frietjes of een krokante kaassouflé regelrecht uit de frituur. Als late night snack of gewoon wanneer je er trek in hebt. Toch is er een groot nadeel aan frituren, namelijk die vieze frituurpan die eens in de zoveel tijd toch echt een grote schoonmaakbeurt nodig heeft. Er zijn een aantal handige trucjes voor de schoonmaak van huishoudelijke apparaten, zoals deze truc voor je waterkoker schoonmaken. De trucjes voor je frituurpan schoonmaken lees je hier. 

frituurpan schoonmaken

Voorbereiding frituurpan schoonmaken

Voordat je je frituurpan kunt schoonmaken zijn er een aantal voorbereidingen die getroffen moeten worden. Trek de stekker uit het stopcontact en haal het (afgekoelde!) frituurvet uit de frituurpan. Als het vloeibare frituurvet nog hergebruikt kan worden, kun je het zolang even in de lege fles van de verpakking (bewaren dus!) overgieten. Vast frituurvet kun je even in een pan bewaren.

Vervolgens veeg je de wanden van de lege binnenpan schoon met keukenpapier, zodat het meeste vet er al uit is. Vervolgens zet je een raam open voor de geur en ga je aan de slag met een van onderstaande manieren.

1. Frituurpan schoonmaken met afwasmiddel

Je frituurpan schoonmaken kan perfect met afwasmiddel, want het is sterk ontvettend. Vul bij deze methode de gootsteen met heet water, doe er een beetje afwasmiddel bij en borstel de binnenpan, het mandje en de deksel schoon. 

Toch is er wel een nadeel aan deze methode: je zult namelijk flink moeten boenen om al het vet te verwijderen. Daarbij zul je ook het water in je gootsteen een aantal keer moeten verversen.

2. Frituurpan schoonmaken met vaatwassen en/of vaatwastablet

Dit is de makkelijkste manier om je frituurpan schoon te maken. Het enige wat je hoeft te doen is checken in de handleiding of de onderdelen van jouw frituurpan in de vaatwasser mogen. Kan dit? Dan stop je de vaatwasserbestendige onderdelen (de binnenpan en mandje) in de vaatwasser, zet deze aan, leun achterover en laat de vaatwasser z’n werk doen. 

Mogen jouw binnenpan en mandje niet in de vaatwasser? Dan kun je de vaatwastablet-truc gebruiken. Open een raam, vul de frituurpan driekwart met water, gooi er een vaatwastablet in, hang het mandje erin en stel de temperatuur in op maximaal 90 graden. Laat de frituurpan tien minuutjes aan en leeg achteraf voorzichtig de binnenpan. Spoel alles goed na met heet water en je frituurpan is schoon.

3. Frituurpan schoonmaken met soda

Vind je een vaatwastablet iets te agressief om je frituurpan mee schoon te maken? Dan is dit een optie. Soda is net als afwasmiddel namelijk ook een geweldige ontvetter om aangekoekt vet en vuil van roestvrij staal te verwijderen. Vul je frituurpan voor driekwart met water en voeg een paar eetlepels soda toe. Hang het mandje weer in de binnenpan. Net als bij de tweede methode stel je de frituurpan tien minuten in op maximaal 90 graden.

Na tien minuten zet je de frituurpan uit, trek de stekker uit het stopcontact en gooi de binnenpan leeg in de gootsteen. Het losgeweekte vuil kun je schoonborstelen met een afwasborstel of spons. 

4. Frituurpan schoonmaken met friteusereiniger

Zijn alle bovenstaande methodes niet genoeg om jouw aangekoekte frituurpan schoon te krijgen? Dan helpt dit misschien. Er bestaan tegenwoordig namelijk frituesereinigers die jouw frituurpan in een handomdraai weer schoon beweren te krijgen. Als bovenstaande methodes niet werken, kun je altijd nog dit proberen. 

Achteraf

Is je frituurpan weer helemaal schoon? Spoel dan nog even na met heet water en droog de pan en onderdelen af met een theedoek. Daarna maak je de buitenkant van de friteuse schoon met een zachte spons en een sopje van heet water met afwasmiddel, soda of allesreiniger. Afdrogen, vullen met vet en frituren maar!

 

Lees ook: Welke dingen moet je op 60 graden wassen?

Beeld: iStock