Stop dit in je waterkoker en je hoeft 'm nooit meer te ontkalken

Vrije tijd door Laura

Lekker hoor, even tot rust komen met een Winterglowtje of een Groene thee. Alleen na een tijdje drijven er van die vervelende stukjes kalk in je glas. Als je een blik werpt in je waterkoker is het weer zover: hij moet ontkalkt worden. Eerder deelden we al een makkelijke tip om je waterkoker in een halfuurtje schoon te maken met azijn, maar wij weten inmiddels een waterkoker ontkalken hack die véél beter werkt. 

waterkoker ontkalken met schelpen

Lees ook: 

Waterkoker ontkalken: hoe ontstaat kalkaanslag?

Een gemiddeld huishouden gebruikt de waterkoker elke dag. De waterkoker ontkalken daarentegen... dat stellen we het liefst zo lang mogelijk uit. Een regelmatige schoonmaakbeurt is nodig om het apparaat lekker fris te houden. 

Wat is kalk nou precies? Kalk in drinkwater heet eigenlijk calciumwaterstofcarbonaat. Hoe harder het drinkwater, hoe meer kalk het water bevat. De witte aanslag in de waterkoker worden veroorzaakt wanneer mineralen uit het water verdampen.

Is kalkaanslag schadelijk?

Kalk is niet schadelijk voor je lichaam, maar wel voor huishoudelijke apparaten. Regelmatig je waterkoker ontkalken zorgt niet alleen voor een lekker fris kopje thee, het zorgt er ook voor dat je apparaat goed blijft werken. Verkalking kan namelijk schade brengen aan je waterkoker of ertoe leiden dat het verwarmingselement niet goed meer werkt. Daarnaast kost het je letterlijk geld. Een waterkoker met 1 mm kalkaanslag verbruikt namelijk 10% meer energie.

waterkoker ontkalken

Waterkoker ontkalken: de beste tip

De volgende tip die we gaan delen, is het best bewaarde geheim om te voorkomen dat je waterkoker überhaupt gaat kalken. 

Het is simpel: stop een aantal schelpen (eerst even afwassen natuurlijk) in het apparaat. Dit helpt je waterkoker ontkalken én voorkomt kalkaanslag. Hoe dit werkt? Het kalk in waterkoker zal zich gaan hechten aan de schelpen in plaats van aan de binnenkant van de waterkoker. Je hoeft de waterkoker tussendoor niet schoon te maken, zolang je de schelpen erin laat. Zorg wel dat je ze eens per drie maanden vervangt voor een stel nieuwe.

Handig, hè? Het kost niks. Geen tijd én geen geld. Dat scheelt weer een rotklusje. Graag gedaan!

Heb jij nog een goede waterkoker ontkalken-tip?

Lees ook: Zo gevaarlijk is het eigenlijk om schoenen binnenshuis te dragen