4 scary urban legends

Vrije tijd door Fleur

Urban legends, ofwel: broodjeaapverhalen. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen, zeker als ze het best na twaalf uur ’s nachts verteld kunnen worden. Mocht jij ook wel van een horror story houden: hier 4 scary urban legends.

Je moet ervan houden, maar als je graag een beetje speculeert en griezelt, zijn enge broodjeaapverhalen echt een uitkomst. Leuk voor een avondje met vrienden in een verlaten boshut, of gewoon, om herinneringen mee op te halen. De videotheek stond namelijk vroeger vol met films waarin urban legends voorkwamen. Wij hebben vier donkere legendes voor je geselecteerd. Het kan trouwens zijn dat je sommige verhalen net even anders kent, want zo gaat het met broodjeaapvertelsels: door ze mond-tot-mond door te geven, verandert er nog weleens wat aan.

De moordenaar in het raam
Een meisje zit thuis op de bank tv te kijken als ze plotseling in het raam een oude, gerimpelde man ziet. Ze schreeuwt het uit en belt meteen de politie. Omdat het die dag sneeuwt, kijken ze of er buiten voetafdrukken in de sneeuw te zien zijn. Dat is niet het geval, dus het onderzoek zet zich binnen voort. Daar zien ze dat de natte sporen van de sneeuw stoppen bij de bank. “Mevrouw,” begint een politieagent, “u heeft extreem veel geluk gehad.” Het meisje vraagt waarom. “Omdat de man die u zag niet buiten stond, maar achter uw bank.”

Bloody Mary
Diep in de bossen, in een klein huis, woont een heks die kruiden als geneesmiddelen verkoopt. De mensen uit het dorp noemen haar ‘Bloody Mary’ en vertrouwen haar geenszins: in de omgeving verdwijnen steeds meer kleine meisjes en mensen denken dat Mary erachter zit. Op een nacht verdwijnt de dochter van een molenaar. De molenaarsvrouw ziet haar dochter het huis uit lopen en gilt om de hulp van haar man. Dit maakt de mensen in het dorp wakker en daarop schiet iedereen te hulp om het meisje te pakken te krijgen. Een boer die helpt, ziet licht uit het bos waar Mary woont komen en komt, na erop af te gaan, Mary tegen, die een magische kracht op het huis van de molenaar richt. Hij schiet de heks neer en neemt haar mee naar een weide, waar ze op de brandstapel wordt gegooid. Tijdens haar verbranding schreeuwt ze iedereen toe dat, als ze in het donker voor een spiegel gaan staan en haar naam drie keer opzeggen, haar geest wraak komt nemen door hun lichaam aan stukken te scheuren. Daarnaast zal ze hen voor altijd in de spiegel gevangen houden.

Het verhaal van Bloody Mary klinkt gewoon als een scary sprookje, maar er zijn mensen die beweren haar, na drie keer haar naam voor een spiegel te hebben uitgesproken, achter zich hebben zien staan. Bij anderen zou het nog wat verder zijn gegaan: die kregen haar nagels in hun wangen.

Ben je blij dat je het licht niet aan hebt gedaan?
Twee kamergenootjes op de universiteit volgen hetzelfde vak, waarbij de docent hen eraan herinnert dat ze morgen een tentamen hebben. Er is alleen één probleempje: Julie, de ene studente, wil graag naar een feestje. Meg, haar kamergenootje, ziet dat niet zo zitten en blijft thuis om te studeren. Ondanks verschillende pogingen haar over te halen, vertrekt Julie alleen naar het feestje, waarvan ze om twee uur ’s nachts thuiskomt. Omdat ze Meg niet zo laat nog wil wakker maken, laat ze het licht uit en kruipt ze in bed. De volgende ochtend wordt Julie wakker en besluit ze Meg ook te wekken. Die lijkt op haar buik te slapen. Julie rolt haar opzij, waarna ze iets vreselijks ziet. Megs studieboeken liggen open en zitten onder haar bloed. Meg is geslacht. Julie doet stijf van angst het licht aan, waarop ze een tekst geschreven in bloed op de muur ziet: “Ben je blij dat je het licht niet aan hebt gedaan?”

De moordenaar op de achterbank
Een vrouw gaat na een avondje uit met vriendinnen met de auto weer naar huis. Als ze wegrijdt, ziet ze dat er een andere auto achter haar zit, die met zijn lichten seint. De auto komt dichterbij en lijkt haar te gaan inhalen, maar er wordt weer met de lichten geseind en daarna gaat de auto weer achter haar rijden. De vrouw wordt nu wel zenuwachtig, maar probeert kalm te blijven door zo min mogelijk op de auto achter haar te letten. Dat is lastig, want hij volgt haar tot aan haar deur. Ze is nu echt bang en besluit meteen de auto uit de vluchten om binnen het alarmnummer te bellen. Als ze uitstapt, schreeuwt de bestuurder van de andere auto dat ze meteen de politie moet bellen en de deur achter zich op slot moet doen. Later blijkt waarom: de man in de auto achter haar, probeerde de vrouw te helpen. Toen hij namelijk achter haar optrok en zijn lichten aandeed, verlichtte hij de auto van de vrouw, waardoor hij zag dat er op de achterbank een man met een slagersmes tevoorschijn kwam om de vrouw te vermoorden. Door met zijn lichten te knipperen, heeft de man de moordenaar kunnen afschrikken. 

Welke enge urban legend ken jij nog?