Haar opsteken: dat doe je zo

Haar door Roos

Voor een speciale gelegenheid, zoals een bruiloft, borrel of verjaardag, of gewoon omdat je een bad hair day hebt: haar opsteken kan altijd, overal. Met een paar behendige bewegingen flans je zo een mooie creatie in elkaar. Waar het gezegde ‘oefening baart kunst’ zelden zo toepasselijk was, heb je misschien ook nog wat aan deze tips hoe je haar het beste kunt opsteken.

Haar opsteken

Heb je (half)lang haar? Dan zijn jouw lokken perfect om op te steken. Het voordeel is namelijk dat je haar lang genoeg is om op te steken, zonder dat er al teveel plukjes uitspringen, zoals bij kort haar. Verder is lang haar vaak te zwaar en zakt weer snel uit. Plus, met jouw haarlengte valt er weleens een klein plukje los, maar dat maakt je kunstwerk alleen maar leuker en geeft het een speels effect. Kortom, je hebt de perfecte lokken om het op te steken. Maar vergis je niet, ook kort haar kun je leuk opsteken.

Haar opsteken: dit heb je nodig

Voor een opsteekkapsel sta je net even wat langer voor de spiegel, dan wanneer je je haar los draagt. Bij dat laatste haal je er even een borstel doorheen, knal je er hooguit wat droogshampoo of een volumepoedertje in en klaar is kees. Je (half)lange haar opsteken vergt meer voorbereiding en discipline. Want half werk is geen werk. Bovendien wil je wel dat jouw creatie de hele dag blijft zitten.

Voordat je je haar opsteekt is het slim om je haar stug te maken. Zo blijft je kapsel beter zitten en zakt het niet uit. Het is dan ook af te raden om je haar op te steken vlak nadat je het hebt gewassen, omdat je lokken dan soepel en glad zijn. Het is natuurlijk zonde als je zorgvuldig opgestoken haar na een fietstochtje door winderig weer alweer is verpest. Steek je haar daarom een paar dagen na een wasbeurt op of gebruik droogshampoo, volumepoeder of zeezoutspray om je haar stugger te maken. 

Een cruciaal ingrediënt voor kort of lang haar opsteken zijn schuifspeldjes en haarclipjes. Daarmee kun je hardnekkige plukjes op hun plek schuiven, zodat de boel netjes blijft zitten. Dit is vooral handig wanneer je (half)lang haar in laagjes hebt. Pro-tip: spray een schuifspeldje in met wat haarspray en plaats de geribbelde kant onderop voor een lange 'houdbaarheid'. Wil je meer volume creëren dat ook daadwerkelijk blijft zitten? Gebruik dan een toupeerkam tijdens het opsteken. Door tegen de 'verkeerde' kant in te borstelen op een pluk haar, creëer je volume op de nodige plekken. Het nadeel is dat het lastig uit te kammen is.

 

Voor de finishing touch gebruik je haarlak. Pas wel op dat je 20 tot 30 centimeter afstand houdt en bescherm je gezicht van de nevel. Gebruik je ook een stylingtool als een krultang, steiltang of föhn wanneer je opsteekkapsels maakt? Zorg dan dat je een heat protectionspray gebruikt.


Hair Finishing Spray bij TheHairlust.nl

Dan zijn er natuurlijk nog talloos veel manieren waarop je lang haar kunt opsteken. Hieronder onze favorieten.

Haar opsteken: Klassiek

De klassieke manier om je haar op te steken is met wat schuifspeldjes. Toch houden wij het meest van de nonchalante look, die je overdag ook naar je werk of 's avonds naar een feestje kunt rocken. Het belangrijkste hier is wederom om je haar alvast wat textuur te geven, alvorens je het opsteekt. Verder is het een kwestie van met schuifspeldjes in de weer, haarlak eroverheen en klaar is kees. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erin Ryser (@erinvryser) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Madlene hair MarlenaKuderawiec (@madlene_hair_marlenakuderawiec) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea Gennaro (@andreagennarohair) on

Haar opsteken: Messy bun 

Discussies over hoe je nu echt dé perfecte messy bun maakt gaan eindeloos door. De een doet het in één nonchalante beweging, de ander is er eindeloos mee bezig. Hoe lang je er ook mee bezig bent, het punt van de messy bun is dat-ie eruit ziet alsof je regelrecht uit bed komt. Maar dan stijlvol. Met halflang haar heb je al een streepje voor, want je messy bun is niet te zwaar en zakt dus ook niet zo snel uit. Hieronder zie je een paar manieren voor hoe je je haar opsteekt in een messy bun.

Halflang haar opsteken

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balayage✨Blonde Specialist (@hair_by_mallory_) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jodi Guill (@jodiguill) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Haar opsteken: Vlecht

De vlecht blijft immer populair en kan met alle haarlengtes. Met lang haar maak je een vlecht rondom en met kort haar vooral bovenop je hoofd. En met halflang haar? Dan kun je het allebei! Is dat even mooi meegenomen. Het belangrijkste met een vlecht is je haar stug maken van tevoren, zodat de vlecht goed blijft zitten. Vooral als je voor een nonchalant effect gaat. Dan is het ook altijd leuk om er nog wat plukjes hier en daar uit te trekken als finishing touch. Hieronder vind je inspiratie om je halflange haar op te steken met een vlecht. 

halflang haar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessica L. Jackson (@srymrsjackson) on

Lees ook: De Jessica Rabbit-haartrend is dé look voor de herfst