Zo verspil je geld zonder dat je het weet

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Geld maakt niet gelukkig, zeggen ze. Nou, het is in ieder geval wel fijn om rond te komen. Wie altijd aan het eind van zijn geld een stukje maand overhoudt, weet wat we bedoelen. Waar blijft het allemaal? Misschien verspil je je kostbare centen zonder dat je het weet en aan iets wat niet zo duur hoeft te zijn. Wij noemen een paar voorbeelden.

geld verspillen

Lees ook: Win een hotelovernachting voor twee personen t.w.v. €158

Voedselverspilling

Wat betreft eten kopen we liever te veel dan te weinig. Het resultaat is: een goedgevulde maag, maar dan nog houden we erg veel eten over. Denk maar aan het restjes pasta, vergeten yoghurt-restjes en halve broden die in de prullenbak eindigen. Voedselverspilling is een stijgend probleem. Jaarlijks gooien we in Nederland maar liefst 800 miljoen kilo voedsel weg. Dat lees je goed, helaas! Om dit te verminderen, kun je bij jezelf beginnen. Koop nooit teveel, vries restjes in en let op de houdbaarheidsdatum van producten. Alle kleine beetjes helpen!

De energierekening

Misschien heb je al (on)bewust manieren om zuinig met energie om te gaan. Niet onnodig lampen laten branden of een trui aantrekken in plaats van de verwarming een tandje hoger. Door aanbieders van energie vergelijken kun je flink besparen. Ook op duurzame energie. Pfff, teveel gedoe en geregel? Dat valt mee. Het vergelijken van de tarieven van verschillende aanbieders van energie en er voor jou het beste tarief uit te halen is een makkie. Vervolgens wordt de overstap naar een andere energieleverancier vaak door je nieuwe leverancier van A tot Z geregeld. Zeker nu wederom de tarieven zijn gestegen, mede doordat de overheid het gebruik van gas wil ontmoedigen, loont een overstap altijd.

Overbodige luxe

Ben jij een van die big spenders die liever niet aan morgen denkt? Je kledingkast puilt uit en de onderste helft heb je al in geen maanden aangetrokken. Misschien krijg je wel een sprankje geluk van shoppen, maar na een paar dagen zakt het volledig weg en crave je nieuwe spullen. Misschien is kleding kopen niet je zwakte, maar smartphones. Is het hebben van de nieuwste smartphone echt een must? Wat het ook is, waar jij je centen aan weggeeft... vraag jezelf bij iedere aankoop af of je het echt nodig hebt. Houd eens een maand lang je uitgaven bij en vraag jezelf of alles echt nodig is. Kies goed naar wat je al in huis hebt en leer dit opnieuw te waarderen. Stop een tijdje met winkels en je zult zien dat je drang om te kopen, kopen, kopen vermindert.

Lees ook: Spaar geld en (de planeet): 10 manieren om minder voedsel te verspillen