Seks & relaties / Seks
Seks

Kun je ook te veel masturberen?

Je weet wat ze zeggen: 'te' is nooit goed. Geldt dit ook voor een potje masturberen? Het is leuk, het is lekker en bovendien gezond, maar kan het ooit too much worden?

te veel masturbatie

Lees ook: 'Help! Ik kom te snel klaar'

Masturberen: yes please!

Gelukkig is soloseks bij vrouwen anno 2019 niks om je voor te schamen. Bijna iedereen doet het: 67% van de vrouwen heeft zichzelf het afgelopen jaar 'een handje geholpen' en 14% doet het wekelijks. Dat blijkt uit cijfers van kenniscentrum Rutgers. Zelfbevrediging wordt ook door seksuologen aan vrouwen aangeraden. Het zorgt ervoor dat je je eigen lijf beter leert kennen en daar pluk je de vruchten van als je met een plus one tussen de lakens duikt. Je weet beter wat jou opwindt, wat je lekker vindt en kan dat aangeven aan je bedpartner.

Niet alleen bevordert het je eigen zelfkennis op het gebied van seksualiteit, 'pruimduimen' kent allerlei gezondheidsvoordelen. Het verbetert je nachtrust, traint je bekkenbodemspieren, het verlicht pijn en het verkleint het risico op urineweg- en cervicale infecties. 

Hoe vaak is te vaak?

Er is niet een bepaald aantal dat zegt: je masturbeert te vaak. Het is namelijk 'te vaak' als je erdoor mentale of lichamelijk problemen ondervindt. Het wordt bijvoorbeeld een probleem als je elke ochtend kosten wat het kost moet soloseksen en daardoor te laat komt op je afspraken. Je drang naar zelfbevrediging kan ook een hekelpunt worden als je niet meer van seks met je geliefde kan genieten, omdat je de voorkeur geeft aan je eigen moves.

Ook kan je poes overgestimuleerd raken van te veel 'geaai'. De huid rondom je clitoris is heel kwetsbaar. Door (te) langdurige wrijving kunnen er irritaties en kleine wondjes ontstaan. 

Kortom: geniet met mate.

Lees ook: Geeft porno je seksleven écht een oppepper? (Dit zegt de seksuoloog)