Seks & relaties
Seks & relaties

'Help! Ik kom te snel klaar'

Te vroeg pieken tussen de lakens associëren we gelijk met mannen, maar ook vrouwen kunnen hier last van hebben. Ook in hun geval kan ‘het feestje’ dan in één klap afgelopen zijn. Dat komt omdat seks hierna te pijnlijk wordt. Dat kan - vooral voor een mannelijke partner - een domper zijn wanneer hij nog niet is uitgefeest. Hoe dat komt en wat je kunt doen, vroegen we aan arts-seksuologe Marlies Kuijt van BEdWETERS.

te snel klaarkomen

Lees ook: Seks in de praktijk: Heeft ze echt geen zin in seks?

Hoe snel is snel?

Bij mannen spreek je van vroegtijdig klaarkomen wanneer de zaadlozing binnen ongeveer één minuut plaatsvindt. Hoe zit dit bij het vrouwelijk orgasme? “Je bent ‘te snel’ als jij vindt dat je te snel bent of dat je partner het vindt", legt arts-seksuologe Marlies Kuijt uit. "Weinig stellen komen tegelijk klaar, dus een van de twee zal altijd de snelste zijn. Penetratie of aanraking van de clitoris kan te gevoelig of zelfs pijnlijk worden. Mannen kunnen het vervelend gaan vinden als hij hierdoor niet aan penetratie toekomt." 

“Aan de andere kant kan een man het juist erg waarderen als een vrouw gemakkelijk klaarkomt. Er zijn namelijk ook veel vrouwen die niet of bijna niet een orgasme kunnen krijgen. Mannen bereiken doorgaans bijna altijd een hoogtepunt tijdens de seks en bij vrouwen ligt het rond de 35 procent. Dat komt omdat de man bij de meeste heterostellen bepaalt hoe het vrijen verloopt en daarbij is zijn orgasme leidend.”

Hoe werkt opwinding?

Hoe het seksuele systeem van mannen en vrouwen werkt verschilt minder dan je misschien zou denken. Opwinding zorgt ervoor dat de geslachtsdelen doorbloed raken en dat maakt ze gevoelig voor aanraking. Bij een vrouw resulteert dat in een vochtige vagina en een zwelling van de clitoris. Na je orgasme verdwijnt de extra doorbloeding weer en zakt de opwinding. Daarna voelt het ook anders. Aanraking van de glansclitoris (het topje van de clitoris) kan pijnlijk zijn. Hetzelfde geldt voor de vagina. Als de opwinding wegzakt, stopt ook de lubricatie: je vagina wordt droger. Penetratie kan dan een pijnlijke wrijving geven. 

Te vroeg gepiekt, en nu?

'Te snel' klaarkomen hoeft dus geen ramp te zijn. Het wordt wel 'een dingetje' als de man daarna nog over wil op penetratie terwijl dat voor haar pijnlijk is. Dit is wat je volgens Marlies kunt doen:

1. Stop met wat pijn doet

"Pijn is ho. Stop met wat je dan aan het doen bent. Als je wel doorgaat terwijl je pijn ervaart, kun je door wrijving scheurtjes of wondjes veroorzaken aan je vagina en/of vulva."

2. Neem tijd om te herstellen 

In tegenstelling tot mannen hebben vrouwen de eigenschap dat ze makkelijker opgewonden raken voor een tweede ronde. "Een man heeft na de zaadlozing namelijk tijd nodig om te ‘herstellen’. Het vrouwenlichaam hoeft dat niet en kan weer snel in staat van opwinding komen. Neem even de tijd om tot rust te komen en bouw daarna langzaam je opwinding op als je door wilt gaan met penetratie."

3. Switch it up

Er is meer dan alleen penis-in-vagina-seks. Dat vergeten mannen - maar ook vrouwen - nog wel eens. Vaak begint een heterostel met voorspel (maar het wordt ook vaak overgeslagen) en dan volgt er seks-seks. "Als jij weet dat je vaak al klaarkomt tijdens voorspel kun je wat doen aan de volgorde van jullie vrijpartij. Na jouw hoogtepunt kun je hem een happy ending geven door hem af te trekken of te pijpen. Op deze manier komt hij aan zijn trekken, zonder dat jij pijn hebt. Een andere optie is om het om te draaien: laat hem eerst klaarkomen en laat dan jouw orgasme volgen."

ik kom te snel klaar vrouw

Zo stel je je orgasme uit

Vaker masturberen! Zo luidt het advies aan mannen die last hebben van vroegtijdig klaarkomen. Voor vrouwen wordt hetzelfde aanbevolen. “Ga oefenen zodat je beter doorkrijgt wat je opwindt en wat niet”, adviseert Marlies. “Welke aanrakingen en fantasieën prikkelen jou? Als je daar inzicht in krijgt, kun je deze informatie gebruiken om af te remmen. Wanneer je bijna klaarkomt kun je de stimulatie pauzeren of verplaatsen naar een plek die minder gevoelig is.” Ook communicatie met je vriend of man is hierbij van belang. “Vertel je partner wat je nodig hebt om je orgasme te vertragen." 

Tot slot wil de seksuologe benadrukken dat je ook moet blijven genieten van je hoogtepunt. “Het wordt alleen een probleem als je dat er zelf van maakt. Zorg dus dat het geen afbreuk doet aan je plezier.”

Lees ook: U-spotorgasme: wat is het en hoe werkt het?