Vrouw geeft TED Talk samen met de man die haar verkrachtte

Liefde door Annelot

De IJslandse Thordis Elva werd op haar zestiende verkracht door haar toenmalige vriendje Tom Stranger, een uitwisselingsstudent uit Australië. Twintig jaar later heeft ze hem daarvoor kunnen vergeven. Samen met haar verkrachter doet ze haar verhaal in een krachtige TED Talk.

Bron: Youtube

Op haar zestiende werd Thordis verliefd op de achttienjarige Tom en een jaar later gingen ze samen naar het kerstbal. Thordis dronk daar te veel en de school wilde een ambulance bellen. Tom kon ze ervan overtuigen om dat niet te doen door te zeggen dat hij haar veilig thuis zou brengen. Daar aangekomen kleedde hij haar uit en ging bovenop haar liggen. Thordis maakte dit allemaal bewust mee, maar was niet in staat om hem van zich af te duwen.

In de TED Talk vertelt ze dat ze zichzelf ondanks deze nare ervaring niet als slachtoffer van verkrachting zag. Het was immers niet in donker steegje, maar in haar eigen bed gebeurd. Tegen de tijd dat ze doorhad dat ze wel degelijk verkracht was, hadden ze al geen relatie meer en was Tom weer terug gekeerd naar Australië.

Negen jaar later stortte Thordis helemaal in en besloot om haar verkrachter een brief te schrijven. Ze had geen reactie verwacht, maar toch schreef Tom haar terug. Hij had zich al die tijd bezig gehouden met zichzelf ervan overtuigen dat hij geen slecht mens was. Wat volgde was een correspondentie van acht jaar en een fysieke ontmoeting.

Benieuwd naar het hele verhaal? Kijk hieronder de inspirerende TED Talk van Thordis en Tom.

Lees ook: Emma (24) heeft drie suikerooms: ‘Ik houd ze gezelschap in ruil voor cadeautjes’