Restaurant The Gaia: de beste reden om naar het Rembrandtplein te gaan

Eten door Michelle Bakker

The Gaia is het nieuwe restaurant dat recentelijk z’n deuren heeft geopend in Amsterdam. Omdat wij altijd in zijn voor het ontdekken en uitproberen van nieuwe hotspots, gingen we afgelopen week langs om deze culinaire sensatie zélf te proeven. Tijd voor een verslag van deze heerlijke avond. 

The Gaia recensie

Rembrandtplein

Het nieuwe culinaire restaurant The Gaia is gelegen aan het Amsterdamse Rembrandtplein. Beroemd en berucht in binnen- en buitenland, maar toch kwamen we er niet meer zo vaak. The Gaia was de perfecte gelegenheid weer eens naar het beroemde plein te komen. We komen er al snel achter dat het restaurant op dezelfde locatie is als waar RTL Late Night een aantal van z’n seizoenen opnam, in het Schiller Hotel. Toch is het geen onderdeel hiervan.

Cocktailbar

We worden hartelijk ontvangen bij de ingang. The Gaia mag dan gloednieuw zijn (het opende haar deuren begin dit jaar), de uitstraling is klassiek. De monumentale inrichting is rijkelijk aangevuld met schitterend meubilair (met velvet banken, amen) en een mooie lange bar. The Gaia is naast een restaurant ook een cocktailbar. Daar beginnen we: aan de bar, voor een drankje. Er wordt advies gegeven over witte wijn en als ik aangeef zwanger te zijn, maakt hij een goede mocktail voor me. Serieus een van de lekkerste drankjes sinds ik in verwachting ben, die me zelfs deed vergeten dat er helemaal geen alcohol in zit.

The Gaia

Live muziek

De bediening neemt uitgebreid de tijd een praatje te maken en te vertellen over The Gaia en zo kom ik te weten dat ze in het weekend ook aan live muziek doen. “Veel disco, soul, seventies,” vertelt de vriendelijke blonde dame. “Ik zing dan zelf ook live.” Helaas zijn wij er op een woensdagavond, en moeten we de live muziek missen. Ik neem me voor dat als het eten goed is, we sowieso nog een keer terug gaan in het weekend. Amsterdam kan altijd een fijne plek met live muziek gebruiken. En goed om te weten: op vrijdag en zaterdag zijn de cocktails twee voor de prijs van een, tijdens het happy hour (17:00 uur - 19:00 uur).

The Gaia

Mediterraanse keuken

Wanneer we aan tafel gaan wordt ons uitgelegd dat ze met een wekelijks wisselende menukaart werken. “Omdat we pas net open zijn, zijn we nog aan het uitproberen met gerechten,” wordt ons verteld. Op de site kan ik lezen dat ze een Mediterraanse keuken hebben met invloeden uit het Midden-Oosten en Azië. We beginnen ons diner met een heerlijke amuse met paling. Zo’n klein hapje, maar zo smaakvol - dat belooft veel goeds voor de rest van de avond. Op onze plek hebben we een perfect zicht op het plein, en aangezien mensen kijken stiekem een grote hobby is, is dit perfect. De sfeer is relaxed, de service goed: we hebben geen moment met lege glazen gezeten en bij elk gerecht wordt haarfijn uitgelegd wat er op ons bord ligt. En niet geheel onbelangrijk: ze nemen je feedback erg serieus.

Genieten

Niet dat ik enige kritiek had, want ook de opvolgende gerechten waren stuk voor stuk genieten: gerookte makreel en rauwe tonijn in een yin yang vorm (ik kreeg alleen de makreel vanwege mijn zwangerschap) met daarnaast een schuimige kokossoep. Gekke combi? De smaken kwamen perfect tot hun recht als je om de beurt een hap nam. En dat kenmerkt eigenlijk alle gerechten: de smaken zijn perfect gebalanceerd en de vele kleine gerechten maken van de avond een culinair avontuur. Als er na een estafette van meerdere vis- en vleesgerechten een waar kunstwerk als dessert op ons bord ligt (een feestje op mijn bord), hebben we precies genoeg gegeten. Ik ben goed verzadigd, maar heb geen ‘vol’ gevoel. Precies zoals ik een goede avond uit eten voor me zie.

Aanrader

The Gaia is dus zeker aan te raden als je op zoek bent naar een kwalitatief goede avond met heerlijk eten. Anders dan bij andere restaurants in Amsterdam wordt echt de tijd voor je genomen, wat ik een grote plus vind. De gerechten waren stuk voor stuk van grote klasse en ik kan me voorstellen dat live muziek de avond helemaal compleet zou maken. Kortom: de perfecte reden om weer massaal naar het Rembrandtplein te gaan.