Een verlanglijstje voor de verjaardag van een kind: handig of een no go?

Mama door Redactie Ze.nl

We zien ze steeds vaker voorbijkomen op uitnodigingen van baby- of kinderverjaardagen: een online verlanglijstje waar je op kunt afvinken wat je voor de baby of het kind zult kopen. De online verlanglijst is zorgvuldig samengesteld door de vader en/of moeder van de kleine spruit waarmee ongewenste cadeautjes of spullen die men al genoeg heeft uitgesloten zijn. In een paar kliks kun je het cadeautje bestellen, betalen en laten opsturen. Maar krijgt het op deze manier niet erg veel weg van een onpersoonlijke financiële verplichting? Of vind je het juist superpraktisch, en ben je blij dat er zulke verlanglijstjes bestaan? Wij vroegen een aantal vrouwen naar hun mening. Het blijkt een prangende kwestie, want de reacties lopen nogal uiteen.


Verlanglijstje kinderverjaardag

Michelle 1 (32): “Ik ben iemand die graag een verlanglijstje doorstuurt en ik heb er geen problemen mee als anderen dit ook doen. Het is veel beter om cadeaus te kopen die iemand echt wil krijgen voor zijn of haar kind in plaats van spullen te geven waar mensen niet op zitten te wachten. Ik kies bijvoorbeeld bewust voor bepaald speelgoed (bijvoorbeeld vanwege educatieve redenen, de manier waarop het speelgoed geproduceerd wordt en van wat voor materiaal het gemaakt is) en ik begrijp ook dat anderen dit doen. Ook voorkom je dat een kind speelgoed dubbel krijgt. Wel stel ik altijd een lijstje samen met producten in verschillende prijscategorieën zodat er voor iedereen iets is om te kopen als cadeau. Daarnaast neem ik altijd een goed doel op in het verjaardagslijstje: ik vind het fijn als mensen daar een donatie naar overmaken in plaats van een cadeau geven. Mijn kind heeft al veel spullen terwijl andere kinderen cruciale dingen tekort komen. Een wensenlijstje is een subtiele manier om mensen op een goed doel te attenderen.”

Marloes (33): “Als ik zo’n verlanglijstje zie, krijg ik direct de neiging de verjaardag af te zeggen. Wat betekent een cadeau of verrassing als je van tevoren precies regisseert wat en hoe je het wilt hebben? Ik bedenk liever zelf wat ik geef, en als ik het niet weet kunnen ze me altijd wat hints geven of me in een bepaalde richting sturen. Zo vertelde een vriendin laatst dat haar zoontje nog weinig badspulletjes heeft, toen ik er naar vroeg. Dat vond ik fijn, toen kon ik zelf iets zoeken voor in bad.” 

Verlanglijstje kinderverjaardag

Danique (29): “Toevallig heb ik aanstaande zondag een kinderverjaardag, van wel drie kinderen tegelijk. Op zich vind ik een verlanglijstje wel fijn, gezien ik nu zelf ook een kind heb en dan juist een cadeau krijg waar ik veel aan heb. Liever dat, dan tig nutteloze babyspullen waar je misschien minder aan hebt. Ik heb bijvoorbeeld al meer dan genoeg teddyberen. Handig dus! Hier is het zelfs zo dat de moeder het cadeau koopt, en vervolgens een Tikkie stuurt voor een bedrag dat we per stel hebben afgesproken. Handig, maar misschien ook wel een beetje vreemd.”

Michelle 2 (32): “Voor mij zullen cadeautjes altijd voor iets staan wat je niet van anderen kunt eisen. Ik begrijp wel dat zo’n verlanglijstje heel praktisch is, maar moeten cadeautjes wel praktisch zijn? Het voelt voor mij dan vooral als een verplichting - terwijl een cadeautje toch vooral een aardigheidje moet zijn, iets wat je niet kunt eisen of verwachten. Daarbij vind ik het juist leuk om te zien wat verschillende mensen aan verschillende cadeaus meebrengen. Dat geeft voor mij een persoonlijker gevoel en zegt veel over de band met diegene of over de persoon. En je wordt echt verrast, daar gaat het om toch? Als mijn kind of ik echt iets nodig heeft, dan koop ik het zelf wel. Ik wil mijn kinds verjaardag vooral ongedwongen laten. Ik ben me er volledig van bewust dat niet iedereen in mijn omgeving er op zit te wachten, laat staan om verplicht een cadeau te kopen. Als iemand specifiek naar een cadeau-idee vraagt, wil ik best helpen - maar ongevraagd een lijst meesturen met een 1-2-klik-en-bestelsysteem vind ik te dwingend en onpersoonlijk.”

Marijke (32): "Ik heb zulke verlanglijstjes nog nooit ontvangen, maar als ik erover nadenk vind ik het erg onpersoonlijk en zelf een tikkeltje arrogant. Wanneer je wordt gevraagd of je nog wensen hebt, dan snap ik dat je wat tips kunt geven. Maar met een verlanglijstje ga je er al vanuit dat je een cadeau krijgt. Mocht ik ooit zo’n lijstje krijgen, dan zal ik me er niet aan houden. Verrassingen zijn toch veel leuker? Als je iets nodig hebt, moet je het maar zelf kopen.”

Claartje (30): “Ik vind verlanglijstjes voor kinderverjaardagen fantastisch. Dan heb je in één muisklik precies de goede hydrofiele doek of ergonomisch verantwoorde massagekralen te pakken. Voor iemand zoals ik, met absoluut nul verstand van baby’s of kinderen, is dit een uitkomst. Hoe moet ik anders weten welke maat zo’n babypakje moet zijn? Als je zelf iets wil bedenken, dan gebruik je het lijstje toch gewoon niet?”