Reislust? Dit zijn de beste reisbestemmingen per maand

Reizen door Laura

In de zomer naar Thailand of in de winter naar Lapland? No way, Jose. Elke reisbestemming - met name heel warme en heel koude landen - heeft een optimale maand om te bezoeken. Zorg voor een optimale reiservaring door de juiste maand voor je trip uit te kiezen. Wij hebben het in een handig overzichtje gezet. Bon voyage!

vakantie maand

Lees ook: Dit worden de hipste reisbestemmingen voor 2019 volgens Airbnb

Januari

Altijd al het Noorderlicht willen zien? Maak dit magische natuurverschijnsel mee in Lapland, waar het 200 dagen per jaar te zien is. Maar er is meer om te doen. Denk aan een ritje op een échte arreslee met rendieren of honden, ijsvissen of rijd op een sneeuwscooter. Winterpret gegarandeerd!

Meer fan van warmte? Met gemiddeld zo'n 27 graden is januari een prima maand om in Thailand te vertoeven. Voor stadse avonturen ga je naar Bangkok en voor strand en mooie natuur ga je naar één van de velen eilanden. 

Ook heerlijk warm én anno 2019 helemaal hip and happening is Zuid-Afrika. Vooral Kaapstad is in trek. Wanneer het hier hartje winter is, is het daar hartje zomer (begin december tot eind februari). Een perfecte plek om aan een winterdip te ontsnappen dus. 

Februari 

Februari is natuurlijk de carnavalmaand! Verruil het koude Brabant voor het hete Carnaval in Rio de Janeiro (Brazilië), Mardi Gras in New Orleans (VS) of Carnaval de Barranquilla in Atlantico (Colombia). Let op: in 2019 valt carnaval later dan normaal gesproken: 5 maart.

Maart 

Gek op hiken, duiken en surfen? De Galapagos eilanden (vlakbij Ecuador) zijn een perfecte bestemming voor actieve vakantiegangers. Maart is een mooie tijd om te gaan, omdat het broedseizoen is voor diersoorten als de zeeschildpad, iguana, pinguïns en landschildpadden.

In maart en april valt er gemiddeld de minste neerslag in Vietnam. In maart begint ook de hoge luchtvochtigheid af te nemen. Van luieren aan een strand tot trektochten door de bergen, het kan allemaal in Vietnam.

April 

Gek op de lente? Dan moet je van eind maart tot begin april in Japan zijn. Zodra de eerste bloesemknopjes openen is het een groot feest in Tokyo. Vooral Sumida Park, Chidorigafuchi en Shinjuku Gyoen zijn mooie plekjes om deze tijd te bezoeken. Het kersenbloemenfestival is een populaire tijd, dus boek op tijd je vlucht en accommodatie! 

April is een fijne maand om Marokko te zien, aangezien het hartje zomer snikheet is. Je kunt er van alles doen. Cultuur snuiven in Marrakech, aan het strand liggen in Casablanca of een trektocht door het Atlasgebergte. 

Mei 

Mei is een perfecte tijd om Portugal te bezoeken. De temperatuur is een stuk hoger dan in Nederland, de dagen zijn lang en ook niet onbelangrijk: er zijn nog weinig toeristen.

De winter begint in Peru in mei. Yes, dan wil je juist dit land bezoeken. Winter is het droogste seizoen en met temperaturen van 20 tot 25 graden is het prima vertoeven. De perfecte mix om wereldwonder Machu Picchu te bezoeken. Let op: het wordt geadviseerd om ruim van te voren een ticket te boeken. 

Juni

Wees de grote zomervakantie (en een stoet aan caravans) voor door Italië in juni te bezoeken. Het kwik hangt rond de 27 graden en is dus ideaal voor een zonvakantie die niet ver of duur is. 

Gijsers, warmtebronnen en heel veel licht. Juni is de beste tijd voor een trip naar IJsland, vooral vanwege de zonnewende (21 juni). De zon gaat dan slechts een korte tijd onder voordat hij weer bovenkomt. Ook is het deze periode iets warmer (zo'n 7 graden) dan andere maanden van het jaar, waardoor er meer wegen in de bergen toegankelijk zijn. Wie hoopt ook het Noorderlicht te bewonderen in IJsland, komt van een koude kermis thuis. Deze is zichtbaar in oktober tot maart. 

Juli

Met gemiddeld 22 graden is Stockholm perfect voor een weekendje weg. De Zweedse hoofdstad is een hippe, bruisende plek met tal van musea, leuke cafés, winkelstraten en mooie uitzichten. 

In de zomer toch naar tropische bestemming? Fiji is the place to be. Juli is het begin van het hoogseizoen en het weer is precies wat je zoekt: warm, droog en zonnig. Het heldere, blauwe water is perfect voor snorkelen en duiken.

Augustus

Het weer in Indonesië is op zijn best in augustus. Vanwege het droog seizoen is het de ideale tijd om te hoppen van het ene eiland naar het andere. 

Staat safari op je bucketlist? Kenia in augustus is de perfecte tijd om de Grote Vijf te spotten. Ook kun je er terecht voor een nostalgisch The Lion King-momentje. Twee miljoen gnoes (wildebeest) gaan in augustus namelijk op hun grote migratietocht.

September

Verleng jouw zomer in september met een tripje naar Ibiza. Feesten tot in de vroege uurtjes, dagen aan het strand bakken of over hippie-markten struinen. Het Spaanse eiland heeft voor ieder wat wils.

Liever een 'herfstige' vakantie? September is een topperiode om Canada en Alaska te verkennen met een rondreis. Het landschap kleurt groen, oranje en rood en dat levert prachtige plaatjes op. Het is bovendien stukken rustiger dan tijdens de zomervakanties.

Oktober

Droom je ervan om China te bezoeken? Oktober een ideale tijd om door het Aziatische land te trekken. Plekken die te fris zijn om in de lente te bezoeken, zoals Beijing, Shanghai en Xinjiang, zijn perfect deze tijd van het jaar. 

In de zomer is de hitte in India ondraagbaar, in oktober is het wel aangenaam. Het is ook de maand van Divali. Als je naar India wil, mag je dit belangrijke lichtfestival niet missen. Let op: elk jaar valt het op een andere datum. 

November

Nieuw-Zeeland heeft verschillende goede periodes, maar volgens veel reisexperts is november de beste maand. Waarom? Zowel raften, surfen en bungeejumpen als zonnen en badderen in warmtebronnen is in deze maand allemaal mogelijk.

December

Als je in december zin hebt in zon, zit je goed - heel goed - in Australië. De feestdagen vier je niet in een foute kersttrui, maar in een jurkje of bikini dankzij temperaturen van gemiddeld 25 graden.

Dompel je je liever onder in alles wat met winter en Kerst te maken heeft, dan ga je voor Duitsland of Oostenrijk. De kerstmarkten zijn hier - zonder twijfel - het grootst en het mooist. Lekkere glühwein en bratwurst erbij en jouw vakantie kan niet meer stuk.

Lees ook: Dit zijn de mooiste vakantiebestemmingen voor 2019

Bron: Tourradar, Luxurytrips, Smartertravel