Antwerpen: Culinaire hotspots

Reizen door Madelon
Denk je aan België, dan denk je natuurlijk meteen aan Vlaamse frieten, garnalenkroketten en overheerlijke chocolade. Dit zijn natuurlijk dingen die je gegeten móet hebben als je in Antwerpen bent geweest. Ze.nl vertelt je waar!

België komt aardig overeen met Nederland, maar qua eetgewoontes kunnen wij nog wat leren van onze zuiderburen! Met porties die ongeveer drie keer zo groot zijn als die van ons en wafels waar je u tegen zegt, is België voor mij persoonlijk een foodwalhalla. Ga je op stedentrip naar Antwerpen, dan zijn er een aantal dingen die je gewoon gegeten móet hebben én een aantal eettentjes waar je geweest moet zijn.

Must-eat


 
Must-eats in Antwerpen (of eigenlijk, in heel België) zijn deze vijf dingen: mosselen, garnalenkroketten, échte Belgische chocolade, wafels en natuurlijk Vlaamse frieten. Een bezoekje België kan niet voorbijgaan zonder deze must-eats! Ook al ben je daarna wel een aantal calorietjes rijker?

Must-sees


 
Chocolade van The Chocolate Line is zéker iets om in Antwerpen te proeven. The Chocolate Line is gevestigd in het Stadspaleis op de Meir, aan de grootste, meest centraal gelegen winkelstraat in Antwerpen. Ga je dus een dagje shoppen, dan kom je hier ongetwijfeld langs. Het chocoladewinkeltje biedt authentieke, handgemaakte chocolade om je vingers bij af te likken. Het paleis werd vroeger bewoond door Napoleon en een grappig detail is dat de chocolade van The Chocolate Line gemaakt wordt in wat vroeger ook Napoleons keuken was.

De chocolade is ietwat prijzig, maar zeker origineel: chocolate spoons (die je met chocolade en al in de warme melk doopt), massagecrème (!), chocoladepilletjes, chocoladelipsticks en tot slot ook ?gewoon? prachtige chocoladefiguren en heerlijke bonbons.


 
Ben je aan het winkelen in de Nationalestraat, stop dan zeker even bij Patty Cake. Dit schattige, kleine winkeltje bakt en verkoopt cupcakes in allerlei soorten. Bovendien is er ook ruimte om te zitten: een fijne onderbreking van je winkeldagje.


 
In diezelfde straat is Jili gevestigd. Een kleine, gezellige lunchroom waar je op een hippe manier kunt bijkomen van je dag. Ze verkopen verschillende soorten koffie, lattes, bubble tea, sandwiches, macarons, ijs en andere lekkernijen. Aanrader!


 
In de Schuttershofstraat moet je zeker niet vergeten te stoppen bij de Ladurée-winkel. Hoewel we niet in Frankrijk zijn, móet je de macarons die ze hier verkopen zeker proeven!

Uit eten
Culinair genieten van wat België te bieden heeft kan bijna overal in het centrum van Antwerpen. De stad is door veel verschillende keukens vertegenwoordigd en lekker uit eten gaan is dan ook geen enkel probleem. Natuurlijk zijn Belgische patattekes een (bij)gerechtje om te proberen tijdens je bezoek, maar wil je liever wat anders, ga dan voor één van de volgende heerlijke restaurantjes.


 
Het ietwat luguber uitziende café Het Elfde Gebod is een leuk tentje om je dag in af te sluiten. Gevestigd achter de kathedraal is Het Elfde Gebod waarschijnlijk het meest unieke café dat je zult tegenkomen. De buitenwand is compleet begroeid door klimop, de binnenkant wordt 24 uur per dag bewoond door honderden Mariabeelden. Ook als je er eet of zelfs alleen een drankje doet, zijn ze overal!


 
Pasta Hippo Vino is een restaurant waar je sowieso iets lekkers zult vinden, als je van Italiaans houdt. Met een uitgebreide kaart met daarop veel voorgerechten, uiteenlopende hoofdgerechten, nog lekkerdere toetjes en natuurlijk heerlijke pasta?s heeft het restaurant voor ieder wat wils. Een gezellige avond uit heb je hier zeker!


 
Brasserie Appelmans is the place to be als je van ouderwetse, Belgische gerechten met een moderne twist houdt. Met een gezellige bar én veel plek om te zitten is dit restaurantje gewoon genieten geblazen!


 
Heb je héél veel honger? Dan is Mint dé plek waar je moet zijn. De broodjes die hier geserveerd worden komen met ongeveer een kilo groenvoer, maar zijn overheerlijk en vullen je maag zeker weten! Bovendien is het interieur superleuk en ga je hier zeker weg met inspiratie voor je eigen woning.

Daarnaast bevinden zich op de Keyserlei (en in de omliggende straten) en in het gebied tussen de Groenplaats en de Schelde genoeg leuke eettentjes. Loop een kwartiertje rond en je hebt zó tal van mogelijkheden om lekker te eten. Bereid je wel voor op drukte: zeker op een zaterdagavond is het handig om ergens vooraf te reserveren, wil je zeker zijn van een tafeltje.

Op naar Antwerpen
Een stedentrip naar Antwerpen is gemakkelijk te boeken via TravelBird.

Benieuwd waar de hipste shopadressen in Antwerpen zich bevinden en waar je móet zijn voor een nieuwe outfit? Lees dan dit artikel over alle fashion en culturele hotspots in Antwerpen.