Vroege vogel of nachtbraker? Dit is wat het zegt over je persoonlijkheid

Lichaam door Roos

Slapen. Iedereen doet het, maar wel op z’n eigen manier. Hang jij het liefst tot diep in de nacht in de lampen of ben je ’s ochtends vroeg juist op je best? Welk slaappatroon je ook aanhoudt: dit zegt het over je persoonlijkheid.

Wakker voor de wekker

Oke, laten we voorop stellen dat dit een zeer klein percentage van de bevolking is waar de rest van de wereldbevolking strontjaloers op is. Gefeliciteerd als je erbij hoort, je bent een van de uitverkorenen. Maar wat zegt het over je? Allereerst doe jij er alles aan om op schema te blijven. Iemand die kan opstaan zonder wekker, leeft in harmonie met zijn circadiaans ritme (beter bekend als je interne slaap-waakritme). Dat betekent echter niet dat je een ochtendmens bent, maar vooral dat je van routine en regelmaat houdt. Je bent dan ook niet dol op onverwachte gebeurtenissen en verassingen voor je verjaardag vind je een hel. 

Ochtendmens

Ook dit zijn er niet veel: mensen die het liefst voor dag en dauw uit de veren zijn terwijl de rest van de wereld nog slaapt. Ben jij er zo een? Dan zet je je wekker waarschijnlijk ruim een uur voordat je weg moet, zodat je rustig kan opstarten en de tijd hebt voor een douche en uitgebreid ontbijt. Misschien wurm je er zelfs een frisse ochtendwandeling tussendoor. Waarom haasten als het ook rustig kan? In het weekend slaap je niet uit, want dat zijn verloren uren van een kostbare vrije dag. Ochtendmensen zijn dan ook vaak georganiseerd en gaan graag uitdagingen aan. Ze hebben hun leven vaak al uitgestippeld en staan positief in het leven. 

Tot laat op

Je hebt twee soorten avondmensen: slaapuitstellers en nachtbrakers. Als je in de eerste groep valt, lukt het je meestal niet om op tijd je bed in te duiken, ook al zou je dat wel graag willen. In plaats daarvan scroll je nog even door social media, bekijk je nog een aflevering van je favo serie of raak je verdwaald in de krochten van YouTube. Herkenbaar? Dan ben je waarschijnlijk ook een uitsteller van karakter, omdat je de avond nog even wilt rekken. Daarentegen zijn nachtbrakers ’s nachts productiever dan overdag en kunnen dan ook het beste werken. Vaak zijn dit artistieke mensen zoals schrijvers, kunstenaars of muzikanten die ’s nachts het creatiefste zijn.

Snoozer

Ben jij een snoozer pur sang en kom je je bed niet uit voordat je acht keer op die snooze-button hebt gedrukt? Dan ben je niet per se een nachtbraker, maar ook geen ochtendmens. Mensen die snoezen gaan vaak laat slapen en willen ’s ochtends zo lang mogelijk in bed blijven liggen. In tegenstelling tot ochtendmensen zijn snoozers rommelig en ongeorganiseerd. Anderzijds zijn ze wel creatief en bedachtzaam. ’s Ochtends komen ze langzaam op gang, waardoor rustig hun gedachten op een rijtje kunnen zetten. 

Lees ook: Mag jouw kat of hond altijd op bed? Zo vies is dat eigenlijk...

Beeld: Unsplash