Slaaptekort: dit zijn de gevolgen

Lichaam door Redactie Ze.nl

Iedere ochtend als je wekker gaat en jij met moeite uit bed stapt, zeg je tegen jezelf: vanavond ga ik echt op tijd naar bed. Maar die avond speel je toch nog het hele internet uit op je mobieltje voordat je dan eindelijk je ogen sluit. Herkenbaar? Tijd voor verandering, want slaaptekort is killing...

slaaptekort

Lees ook: Slecht slapen: de beste trucs om in slaap te vallen

Slaaptekort: dit doet het met je

Shit, het is weer gebeurd. Je bent weer heel de nacht series gekeken en hebt maar een paar uurtjes geslapen. Als het één keer gebeurt, is het niet zo erg. Maar als je regelmatig slaaptekort opbouwt, heeft dit een negatief effect op je lichaam en geest. Wij noemen 6 effecten van slaapgebrek.

Slaaptekort gevolg 1. Hoofdpijn

Hoofdpijn is heel vaak een teken van te weinig slaap, ondanks dat jij het idee hebt dat je niet moe bent en zonder moeite kunt functioneren op vijf uurtjes slaap per nacht. Als jouw hoofd dit signaal aangeeft is het toch een idee om vroeger naar je nest te gaan.

Slaaptekort gevolg 2. Honger, honger en nog meer honger

Te weinig slaap heeft ook een negatieve invloed op je eetpatroon. Je hebt meer honger en je stofwisseling wordt langzamer. Daarnaast kun je ook voortdurend zin hebben in ongezonde snacks. Probeer je niet over te geven aan de hamburgers, pizza en ijsjes en ga iedere avond een halfuur eerder naar bed om er een beetje bij beetje aan te wennen. Met deze tips kom je niet in de verleiding.

Slaaptekort gevolg 3. Concentratie, waar ben je?

Te weinig nachtrust kan ervoor zorgen dat je concentratieproblemen krijgt. Dit is natuurlijk niet onlogisch. Je lichaam is niet uitgerust en kan niet functioneren zoals het hoort. Het kan er zelfs voor zorgen dat je dingen gaat vergeten. Niet zo best als je met een belangrijk project op werk bezig bent. Lees deze tips om je werkdag te rocken met slaaptekort.

Slaaptekort gevolg 4. Zin in seks wordt minder 

Een veelgebruikte smoes om seks te vermijden is hoofdpijn. Maar ook een gebrekkige nachtrust kan ervoor zorgen dat je sexdrive vermindert en dit is voornamelijk het geval bij vrouwen. Op tijd naar bed dus.

Slaaptekort gevolg 5. Grumpy cat 

Laten we eerlijk zijn, als we een nachtje niet goed hebben geslapen dan zijn we de volgende dag niet te genieten. Slaapgebrek kan ervoor zorgen dat je humeurig en chagrijnig bent. Heb je het idee dat je de laatste tijd weinig kan hebben? Dan is het een idee om je slaapgewoonte na te trekken.

Slaaptekort gevolg 6. Weerstaand verslechtert 

Doordat je lichaam niet genoeg rust krijgt, word je weerstand ook minder sterk. De consequentie hiervan is dat je sneller ziek kunt worden. Ben jij de laatste tijd alleen maar snotterig? Duik dan snel onder je dekens en tank eens even goed bij!

Meer weten over slaap en met in het bijzonder slaaptekort en de effecten? Check ook deze interessante TEDx-talk.

 

Lees ook: Hoeveel slaap heb je nou echt nodig? Doe de test!