Mama / Zwanger
Zwanger

Zo lang zou je moeten wachten tussen twee zwangerschappen

Bepalen wanneer je een tweede kind wilt kan een complexe keuze zijn. Allereerst: de een wordt gemakkelijker zwanger dan de ander. Sterker nog: soms hoor je verhalen over een ‘Ierse tweeling’: twee kinderen van dezelfde ouders die in hetzelfde jaar zijn geboren (dus in een tijdsbestek van minder dan 12 maanden). Leuk voor de kinderen, zo’n klein leeftijdsverschil, maar is dit wel een goed idee? 

Recente studie

Uit een recente studie blijkt dat vrouwen het beste minimaal een jaar kunnen wachten na de bevalling voordat ze opnieuw zwanger raken. Dat is minder dan de voorheen aangeraden 18 maanden. Het wachten na een bevalling zou de kans op moeder- en babysterfte kleiner maken, zo meldt de BBC. Dezelfde onderzoekers ontdekten ook dat zwanger worden in het jaar na de bevalling gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen voor vrouwen van alle leeftijden. 

Biologische klok

Het is nog altijd een persoonlijke keuze: hoeveel kinderen je wilt en binnen welk tijdsbestek. Maar je zult ook begrijpen dat de keuze een stuk moeilijker wordt voor vrouwen die al iets ouder zijn: zij hebben immers niet meer alle ruimte om jaren vooruit te brengen. Die vervelende biologische klok! “Een jaar tussen twee zwangerschappen in kan een perfecte vuistregel zijn voor de wat oudere vrouwen die een tweede kind willen,” zo laat dokter Wendy Norman weten. “Een jaar wachten na een bevalling is echt de moeite waar: het vermindert de kans op complicaties.”

Complicaties

Tijdens het onderzoek, dat uitgevoerd werd door de University of British Columbia en de Harvard TH Chan School of Public Health, werd er gekeken naar zo’n 150.000 geboortes in Canada. De onderzoekers kwamen er ook achter dat vrouwen ouder dan 35, die zes maanden na hun laatste bevalling weer zwanger raakten, een kans van 1,2% hadden op babysterfte- of complicaties. Als ze 18 maanden wachtten daalde dit risico naar 0,5%. 

Lees ook: Deze eerste signalen dat je zwanger bent kende je misschien nog niet