Seks & relaties / Seks
Seks

Waarom je niet direct hoeft te stressen als je een seksdroom over iemand anders hebt

Seksdromen... we hebben ze allemaal wel eens. De een vaker dan de ander. Maar één ding hebben we gemeen op dit gebied: onze partner speelt zelden de hoofdrol in de nachtelijke fantasie. Schrik je af en toe wakker na een gepassioneerd potje tangoën met iedereen behalve je vaste danspartner? Gelukkig is er geen reden tot paniek (of schuldgevoelens)...

seksdromen

Lees ook: Wel eens een seksdroom over een collega? Je bent niet de enige

Scheve schaats

Is vreemdgaan in je dromen een teken dat je iets tekort komt in je relatie? "Absoluut niet", zegt relatiepsycholoog Karin Anderson Abrell. "Dromen over een stomende nacht met iemand anders wil niet zeggen dat je je partner ook daadwerkelijk wil bedriegen. Ze zijn immers meestal gewoon het resultaat van je hersenen die door de gedachten en ervaringen van de afgelopen dag gaan."

Dromen over een ex

Een veelvoorkomende tegenspeler in een seksdroom is een ex... maar dat betekent gelukkig niet dat je buiten dromenland wil verzoenen met je oude vlam. "Er zijn tal van triggers die ervoor kunnen zorgen dat je over je ex droomde", verklaart de psycholoog. "Misschien kwam je je ex onlangs tegen, zag je hem of haar iets posten op Intstagram, ging je naar een restaurant waar jullie samen vaak kwamen. Meestal is die droom dan gewoon het gevolg van je sluimerende brein dat even terugkeert naar een vertrouwde plek." Pfiew.

Brad, ben jij dat?

Ook na nachtelijke fantasieën over je favoriete acteur of een onbekende kun je met een gerust hart verder slapen. "Dan kwam je misschien eerder gewoon iemand op straat of op het werk tegen die je wel aantrekkelijk vond - wat volkomen normaal is - en is die persoon in een willekeurige hoek van je brein blijven hangen."

Het is wel verstandig om stil te staan bij je relatie als je elke nacht droomt dat je met een ander de koffer induikt. "Nogmaals, vaak betekent het niets, maar aan de andere kant zou het ook kunnen dat je brein je iets probeert te vertellen" luidt het advies van Abrell.

Lees ook: Waarom onderwaterseks altijd een slecht idee is - VRIJ-dag