Lifestyle / Eten
Eten

Dit is waarom je de hele dag honger hebt na een avondje alcohol drinken

Je hebt flink doorgezakt gisteravond en er aardig wat borrels ingegooid. Toen leuk, nu helaas wat minder. Het resultaat? Bonkende koppijn, een kurkdroge smoel en een hongergevoel waar je u tegen zegt. En waar je gisteravond al niet heel gezond bezig was, lijkt daar vandaag helaas weinig verandering in te komen. Je hebt namelijk een bodemloze cravings naar vettig en ongezond eten. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Vettig voedsel

Het is onvermijdelijk: the day after heb je de hele dag honger. Helaas zul je niet snel naar een wortel of cracker grijpen. Nee, jij wil VV (Vettig Voedsel): eieren met spek, vette pizza of een druiperige hamburger. Mmm, jammie. Maar waar komt dat hongergevoel eigenlijk vandaan?

Bloedsuikerspiegel

Het zit zo: een avondje flink tetteren schopt je hele bloedsuikerspiegel in de war. Sterker nog, het drinken van alcohol veroorzaakt een flinke dip. In de uren daarna moet je lichaam dus hard werken om de boel weer te herstellen. Die schommeling in glucose zorgt voor dat onstilbare hongergevoel. Plus, het feit dat je lijf overuren draait zorgt er ook weer voor dat je energie verbrandt, waardoor je weer sneller trek krijgt.

Water 

En dan die droge smoel, wat moet je daar nou mee? Veel water drinken is het antwoord. Je lichaam kan dorst en honger niet goed uit elkaar houden, waardoor je met je brakke kop eerder naar een vette hap grijpt, dan naar een glas water. Helaas lost dat wienig op voor je kater, dus blijf dat glas vooral bijvullen! Daar had je gisteravond immers ook geen moeite mee.

Lees ook: Cravings: hoe komt het dat je meer (en vettiger) eet als je moe bent?

Beeld: Unsplash via NeONBRAND