Cravings: hoe komt het dat je meer (en vettiger) eet als je moe bent?

Eten door Roos

Je hebt een avondje flink doorgehaald of slecht geslapen en de volgende dag wil je niets liever dan alles eten wat los en vast zit. En dan het liefst een vette pizza of een druipende burger met frietjes. Vreemd? Niet echt. Onderzoek wijst namelijk uit dat je daar zelf niet eens zoveel aan kunt doen. 

Geur

Het onderzoek laat zien dat je na een slechte nachtrust niet alleen méér eet, maar ook nog eens makkelijker naar een vette hap grijpt. En dat heeft alles te maken met je neus. Je bent na een korte nacht namelijk gevoeliger voor de geur van vettig eten. 

Dit werd als volgt onderzocht: deelnemers mochten de ene keer vier uur slapen en de andere keer acht uur. Na het slapen kregen ze verschillende geuren onder hun neus geschoven. Wat bleek? Na een korte nachtrust reageerden de hersenen gevoeliger op de geur van calorierijk voedsel. Na vier uur slaap vonden de deelnemers dit veel moeilijker om te weerstaan dan na acht uur. Daardoor aten de ze wel 500 calorieën méér op een dag dan normaal gesproken. 

Stofje 

Een andere theorie is dat je na een korte nacht hogere niveaus van een stofje in je hersenen hebt die ervoor zorgt dat je trek hebt in calorierijk eten. Lekker dan, kun je dus helemaal niets aan doen. Behalve meer slapen, dus.

Lees ook: Dit is waarom je kater erger wordt als je ouder wordt